Δίδυμοι Πύργοι: γιατί πάνω από 2.500 διασώστες έχουν καρκίνο. Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Γιατί πάνω από 2.500 διασώστες των Δίδυμων Πύργων έχουν καρκίνο; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους;

Δραματικά είναι τα νέα για 2.518 ήρωες – διασώστες των Δίδυμων Πύργων, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη του 2001!

Όλοι τους έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο ανάμεσά τους και 863 πυροσβέστες ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί καθώς στην επιχείρηση συμμετείχαν 37.000 αστυνομικοί, διασώστες και εθελοντές.

Το γεγονός είναι σοκαριστικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περυσινές αναφορές έκαναν λόγο για 1.140 κρούσματα.

Η δραματική αυτή αύξηση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και ανησυχίες στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς ζητούν αποζημίωση από το Ομοσπονδιακό Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσά τους ένας συνταξιούχος επικεφαλής Τμήματος της Πυροσβεστικής ο οποίος πρόσφατα έλαβε αποζημίωση ύψους 1.500.000 δολαρίων. Ο 63χρονος έχει νοσήσει από καρκίνο στους πνεύμονες και καρκίνο του παγκρέατος.

«Ήξερα ότι μία μέρα πολλοί από εμάς θα αρρωστήσουν», αναφέρει σε διεθνές δίκτυο ο άνδρας που έχει γίνει πλέον σκιά του παλιού εαυτού του.

Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με μελέτες, οι διασώστες των Δίδυμων Πύργων διαγιγνώσκονται με μορφές καρκίνου σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Άλλη μια περίπτωση είναι ο Ρέτζι Χίλαιρ, ο οποίος είχε μόλις ξεκινήσει την καριέρα του ως αστυνόμος όταν συνέβη η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Μετά τις πρώτες 11 ημέρες εργασίας στο «σημείο μηδέν», τοποθετήθηκε σε μια χωματερή όπου μεταφέρονταν συντρίμμια από τα δύο κτίρια. Συνολικά 60 ημέρες ανέπνεε τη σκόνη των κτιρίων χωρίς να φοράει μάσκα.

Το 2005 διαγνώστηκε με καρκίνο στο θυρεοειδή και λίγους μήνες αργότερα οι γιατροί βρήκαν σημάδια πολλαπλού μυελώματος (καρκίνος στο αίμα) παρά το γεγονός ότι ήταν μόνο 34 ετών.

Χωρίς να το γνωρίζουν οι άνθρωποι που έκαναν τα πάντα για να σώσουν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης εκτέθηκαν σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, σε διοξίνες, σε αμίαντο που είχε χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τους χαμηλότερους ορόφους των κτιρίων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και στη βενζίνη, ένα συστατικό των καυσίμων των δύο αεροσκαφών που προκάλεσε ανεξέλεγκτες εστίες φωτιάς.

Όλες οι παραπάνω ουσίες από μόνες τους, πόσο ακόμα και σε συνδυασμό, είναι εξαιρετικά καρκινογενείς με περίοδο εμφάνισης των συμπτωμάτων από 5 έως 20 χρόνια από την έκθεση σε αυτές.

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου αφορούν είτε το γαστρο-οισοφαγικό σύστημα είτε το αίμα, όπως καταγράφηκε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet δέκα χρόνια μετά την τραγωδία.

Διαβάστε ποιες οι αποκαλύψεις που έκανε η κινέζικη αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τον στόχο του Boeing των Malaysia Airlines.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.