Φόρος Εισοδήματος: πότε λήγει η προθεσμία, ποιοι οι τρόποι εξόφλησης

Ποιοι είναι όλοι οι τρόποι εξόφλησης του φόρου εισοδήματος; Πότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος;

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος της φετινής χρονιάς. Όλοι οι τρόποι πληρωμής σε δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 1,50%.

Η προθεσμία για την πληρωμή του συνόλου του φόρου εισοδήματος ή της πρώτης εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων λήγει την Πέμπτη 31 Ιουλίου.

Τρεις τρόποι πληρωμής του φόρου εισοδήματος:

Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται αποκλειστικά σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Υπάρχουν τρεις τρόποι πληρωμής:

– Με μετρητά

– Με πιστωτική κάρτα

– Με χρεωστική κάρτα ή απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού

Από εκεί και πέρα οι φορολογούμενοι έχουν να επιλέξουν εάν θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,50% ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση της εφάπαξ πληρωμής ο φόρος εισοδήματος μπορεί να πληρωθεί ολόκληρος (μετρητά, χρεωστική κάρτα, απευθείας χρέωση λογαριασμού) ή σε δόσεις, από 6 έως 12 ανάλογα με την τράπεζα.

Αντίστοιχα, κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ ή σε δόσεις, 6 έως 12 ανάλογα με την κάρτα. Ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει από τα εξής κανάλια:

1) Στο δίκτυο των καταστημάτων τους

2) Μέσω e-banking

3) Μέσω phone banking

4) Μέσω portal πληρωμών

Συνοπτικά, οι επιλογές των φορολογουμένων είναι οι εξής:

1) Πληρωμή του φόρου απευθείας στην εφορία

Ο φορολογούμενος, χρησιμοποιώντας την κάρτα του ή τον τραπεζικό του λογαριασμό, πληρώνει τον φόρο εισοδήματος απευθείας στην εφορία. Έχει δύο επιλογές:

α) Να τον πληρώσει εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,5% ή 60 ευρώ και

β) Να τον πληρώσει χωρίς έκπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Έτσι, είτε πληρώνει 3.940 ευρώ στο τέλος Ιουλίου ή 1.333 ευρώ στις 31/7, στις 30/9 και στις 30/11

2) Πληρωμή όλου του φόρου με την κάρτα σε δόσεις

Ο φορολογούμενος πληρώνει το σύνολο του φόρου με την κάρτα του, αλλά σε άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει την έκπτωση του 1,50% (60 ευρώ) και ταυτόχρονα εξοφλεί το φόρο σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις.

3) Πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών δόσεων με την κάρτα σε δόσεις

Για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δεν εξασφαλίζει την έκπτωση του 1,50%, αλλά επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος έως και το Νοέμβριο του 2015.

Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε τις δόσεις για φόρο εισοδήματος μέσω του gsis.gr.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.