Πόθεν έσχες: ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν, τσουχτερά πρόστιμα

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στο εξής πόθεν έσχες;

Η εμπλοκή συνολικά επτά υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Δικαιοσύνης, ΠΕΚΑ και Υποδομών – Μεταφορών) χρειάστηκε για τη σύνταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες αργά το απόγευμα από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αφορά μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» προηγήθηκε σύσκεψη του Γκίκα Χαρδούβελη με αντιπροσωπείες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ κατά την οποία έγινε μια τελευταία ενημέρωση για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν οι βουλευτές Καραγκούνης, Βεζυρόπουλος και Σκρέκας. Από πλευράς του ΠαΣοΚ συμμετείχαν οι βουλευτές Ρήγας, Τριαντάφυλλος και Κουτσούκος, καθώς οι εκπρόσωποι της επιτροπής παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Πρωτόπαπας και Κουτρουμάνης.

Εντυπωσιάζουν οι αλλαγές που επέρχονται στο πόθεν έσχες, καθώς αλλάζει και ο τρόπος υποβολής του – θα γίνεται ηλεκτρονικά – και ο τρόπος ελέγχου του. Επίσης το πόθεν έσχες δεν αφορά πλέον λίγες κατηγορίες, π.χ. πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά καθίσταται υποχρεωτικό για πολλές επαγγελματικές ομάδες, με αιχμή τους διευθυντές και προϊσταμένους όλων των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν ελεγκτικές αρμοδιότητες.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο 148 άρθρων του υπουργείου Υποδομών που αφορά αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις, τις προμήθειες και τις αναθέσεις μελετών. Οι καταθέσεις προσφορών προς το Δημόσιο θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Μίζες και λαδώματα από μέλη επιτροπών υποψήφιων οδηγών, προέδρους ή διαχειριστές μη κυβερνητικών οργανώσεων, διαιτητές και δασάρχες μέχρι πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφους επιχειρεί να αποκαλύψει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις νέες δρακόντειες διατάξεις για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.

Η νέα λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, δεν εξαιρεί σχεδόν κανέναν από εκείνους που έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα ή έχουν τη δυνατότητα εκ της θέσεώς τους να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι.

Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με ηλεκτρονικό τρόπο

Σε ετήσια βάση, με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2015, θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κάθε προσαύξηση της περιουσίας τους θα πρέπει να συνδέει το έσχες με το πόθεν, ο έλεγχος δεν θα γίνεται απλώς με τη διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 αλλά θα περνούν από κόσκινο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δαπάνες διαβίωσης για να εξάγονται συμπεράσματα. Απόρρητο για τους ελεγκτές των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο: ούτε φορολογικό ούτε τραπεζικό ούτε χρηματιστηριακό ούτε επαγγελματικό.

Αν κάποιος μάλιστα κάνει το λάθος και δεν υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες ή ακόμα χειρότερα αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, οι ποινές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Εως ένα εκατομμύριο ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η προέλευση του περιουσιακού οφέλους προβλέπεται καταλογισμός χρηματικού ποσού υπέρ του Δημοσίου μέχρι της αξίας του περιουσιακού αποκτήματος, παρ’ εκτός εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.

Ετήσια υποχρέωση

Ειδικά για τα πρόσωπα τα οποία ήδη έχουν υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης πόθεν έσχες καθιερώνεται μία ακόμα ετήσια υποχρέωση. Θα πρέπει να υποβάλλουν και δήλωση οικονομικών συμφερόντων τόσο οι ίδιοι όσο και οι σύζυγοί τους. Σε αυτή θα καταγράφονται οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες, η συμμετοχή στη διοίκηση σε οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση, ένωση προσώπων ή ΜΚΟ, κάθε αμειβόμενη δραστηριότητα που αναλαμβάνουν αλλά και κάθε αμοιβή που παίρνουν για περιστασιακές δραστηριότητες από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών έως την έκδοση βιβλίων. Επιπλέον πρόσωπα που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση θα πρέπει να δηλώνουν οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη άνω των 3.000 ευρώ με ένδειξη της ταυτότητας του χορηγού.

Από τις διατάξεις για το πόθεν έσχες που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο ξεχωρίζουν:

Οχι μόνο έσχες, αλλά και πόθεν. Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης υφισταμένου στη δήλωση περιλαμβάνεται υποχρεωτικά το ύψος της σχετικής δαπάνης καθώς και αναλυτική παράθεση της πηγής προέλευσης των χρημάτων. Αν πωληθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αναγράφεται το τίμημα.

Στο Διαδίκτυο και τα πόθεν έσχες των δημάρχων. Εκτός από τα πόθεν έσχες των βουλευτών, στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής θα αναρτώνται και οι δηλώσεις γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων.

Βάση δεδομένων. Κάθε δήλωση πόθεν έσχες συνοδεύεται από αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης και του Ε9. Οι δηλώσεις υπόκεινται ηλεκτρονική επεξεργασία από αυτοτελή ειδική βάση δεδομένων, μετά την οποία προκύπτει ευκρινώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και η αξία τους.

Επιτροπή

Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι κατά περίπτωση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά (για τους λιμενικούς) και βέβαια η ειδική επιτροπή της Βουλής για τους βουλευτές η οποία όμως ανασυγκροτείται. Θα αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης και έναν υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πρόστιμα

Παράλειψη ή ανακριβής υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση όπου ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, η καμπάνα ξεκινά από τα 10.000 και φτάνει τα 500.000 ευρώ. Αν μάλιστα η περιουσία που «εξαφανίστηκε» από το πόθεν έσχες ξεπερνά σε αξία τα 300.000 ευρώ, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως ένα εκατομμύριο. Χρηματικές ποινές και φυλάκιση προβλέπεται και για τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Διαβάστε μέχρι πότε η παράταση για την υποβολή του πόθεν έσχες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.