Ποιο το όνομα-έκπληξη για διάδοχος του Αβραμόπουλου: Ποιοι “κάηκαν” και γιατί

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Αβραμόπουλου;

Η διαδοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ φαίνεται πως θα είναι το “talk of the town” μέχρι τις 20 Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο διάδοχος.

Ωστόσο, δύο είναι τα βασικά σενάρια τη δεδομένη στιγμή:

1. Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί πολλές εισηγήσεις για να αναλάβει ο ίδιος το ΥΠΕΘΑ, το οποίο θα “τρέχει” με αναβαθμισμένο ρόλο ο Ειδικός Γραμματέας Αντώνης Οικονόμου. Αν αυτή η αναβάθμιση σημαίνει και θέση ΥΦΕΘΑ για τον κ.Οικονόμου εξετάζεται αν και δεν είναι πιθανό καθώς εκτιμάται ότι ο ρόλος του Ειδικού Γραμματέα είναι πιο “ευέλικτος” για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων θεμάτων που είναι ανοιχτά στο χώρο της Εθνικής Άμυνας.

2. Αν ο πρωθυπουργός δεν πειστεί απ΄ αυτές τις εισηγήσεις τότε θα πρέπει να αναζητηθεί πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του ΥΕΘΑ . Κι όσο κι αν ακούγεται ως απόλυτο αουτσάϊντερ, το πρόσωπο που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Γιατί αυτή η επιλογή;

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχτεί εισηγήσεις που του λένε ότι το όνομα του Μιχελάκη έχει θετική απήχηση στους στρατιωτικούς. Πως έχει προκύψει το συμπέρασμα αυτό είναι ένα ερώτημα. Την απάντηση την έχουν μόνο όσοι κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις.

Ο Γιάννης Μιχελάκης είχε ασχοληθεί με τα θέματα της Άμυνας όσο η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, όχι για μεγάλο διάστημα.

Το βέβαιο είναι ότι όλα τ΄ άλλα ονόματα που έχουν γραφτεί και ακουστεί δεν έχουν καμία τύχη, το καθένα για διαφορετικούς λογους. Έχουμε και λέμε:

•Γιώργος Καρατζαφέρης: Πληροφορίες απο το Μαξίμου λένε τώρα ότι ποτέ δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να δοθεί το ΥΠΕΘΑ στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Άλλοι πάλι επιμένουν ότι το σενάριο απορρίφθηκε από τον φόβο μήπως και “ενισχυθεί το ακροδεξιό στοιχείο στο χώρο των ΕΔ”.

•Φώφη Γεννηματά: Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολύ καλή άποψη για την ΑΝΥΕΘΑ, εκτιμά τη στάση της στο ΥΠΕΘΑ,αλλά είναι αποφασισμένος να μην δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

•Ντόρα Μπακογιάννη: Η δικαιολογία που χρησιμοποιούν όσοι λένε όχι είναι ότι δεν μπορεί να βρεθούν “δυο γυναίκες στην κορυφή της ιεραρχίας του ΥΠΕΘΑ”. Επαναλαμβάνουμε είναι δικαιολογία που καλύπτει άλλες βαθύτερες πολιτικές αιτίες.

•Γιάννης Λαμπρόπουλος: Ο ΥΦΕΘΑ θεωρείται από πάρα πολλούς ιδανικός “πολιτικός εργάτης”, αλλά τα “παλιά πάθη” με την ομάδα Σαμαρά φαίνεται ότι δεν έχουν καταλαγιάσει τελείως. Η τοποθέτησή του στη θέση του ΥΦΕΘΑ θεωρείται αυτή τη στιγμή αρκετή.

•Πάνος Παναγιωτόπουλος: Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΥΠΕΘΑ από το Μέγαρο Μαξίμου.

•Φραγκούλης Φράγκος: Ο Σαμαράς έχει την άποψη ότι “τα πειράματα με τους απόστρατους έχουν γίνει κι έχουν αποτύχει”. Και μάλλον έχει δίκιο. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του στρατηγού στη θέση του ΥΕΘΑ.

Το βέβαιο είναι ότι ο Σαμαράς ακόμη δεν έχει λάβει απόφαση. Και το διάστημα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως καταληκτικη ημερομηνία είναι μεγάλο. Αν το μετρήσουμε μάλιστα ως “πολιτικό χρόνο” θα λέγαμε ότι είναι …αιωνιότητα.

Ωστόσο, βέβαιο είναι ότι στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ΥΕΘΑ θα είναι ο Αβραμόπουλος, ο οποίος θα ανηφορίσει για Βρυξέλλες τη 1η Νοεμβρίου.

Διαβάστε πού βόλεψε ο Αβραμόπουλος τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.