Βάσεις 2014: εκτινάσσονται ακόμη και στην Περιφέρεια, τελικές εκτιμήσεις. Πίνακας

Ποια η οριστική ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2014; Ποιες σχολές της Περιφέρειας εκτινάσσονται στα ύψη;

Έως και την 29η Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2014, ούτως ώστε να μπει ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων.

Το άνοιγμα των μετεγγραφών, φαίνεται πως οδηγεί με τη σειρά του σε εκτίναξη των βάσεων 2014 ακόμη και στην Περιφέρεια, γεγονός, που προκαλεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και κρίνοντας “στον πόντο” την είσοδο των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, αναμένεται συνωστισμός αριστούχων στις κεντρικές σχολές αιχμής και υποψηφίων με μέσες βαθμολογίες στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Επιπλέον, λόγω του νέου καθεστώτος των μετεγγραφών, πολλές σχολές της περιφέρειας θα σημειώσουν σημαντικότατες αυξήσεις στις βάσεις 2014 καθώς τις δήλωσαν περισσότεροι υποψήφιοι από τις άλλες χρονιές με την ελπίδα ότι σύντομα θα πάρουν μετεγγραφή κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Η διακύμανση των βάσεων 2014 ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο Ε.Π.: Άνοδος μέχρι 250 μόρια για τις υψηλόβαθμες νομικές σχολές αλλά και τα φιλολογικά τμήματα. Πιέσεις προς τα κάτω για τα ξενόγλωσσα τμήματα λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

2ο Ε.Π. – 4ο Ε.Π.: Άνοδος έως και τα 700 μόρια σε περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Πολιτικών Μηχανικών. Μικρότερη άνοδος σε τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως 400 μόρια) και ακόμα μικρότερη στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, λόγω χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου η άνοδος στις βάσεις 2014 αναμένεται να φθάσει έως τα 350 μόρια.

3ο Ε.Π.: Υψηλότερες βάσεις 2014, με τους υποψηφίους για τις ιατρικές σχολές να χρειάζονται 150 μόρια περισσότερα σε σχέση με το 2013.

5ο Ε.Π.: Στα περσινά επίπεδα, με πιθανότητα μικρής υποχώρησης, ανάλογα και με το περιεχόμενο των μηχανογραφικών δελτίων.

Δείτε τον πίνακα για τις βάσεις 2014 ανά πεδίο:
βασεις

Διαβάστε πότε ανακοινώνονται οι βάσεις 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.