ΕΝΦΙΑ: ποιες οι δύο νέες μέθοδοι για τον υπολογισμό του. Αλλαγές

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ; Πώς θα υπολογίζεται;

Την αρχή της «ευνοϊκότερης για τον φορολογούμενο αξίας» θα υιοθετήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπολογίσει εκ νέου τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, που, κατά τον υπουργό Οικονομικών, βρίσκονται σε τέσσερις χιλιάδες οικισμούς άναψαν φωτιές στις τσέπες των φορολογουμένων αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να καταλήγει σε μια λύση η οποία θα περιορίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις αντιδράσεις.

Τι προβλέπει; Η αξία του κάθε ακινήτου θα υπολογιστεί με δύο διαφορετικές μεθόδους: πρώτον, με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν το 2013 προκειμένου να προσδιοριστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Κατά βάση, οι τιμές εμπεριέχονται σε απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης πέρυσι τον Ιούνιο (ΠΟΛ 1131/2013) και η οποία καλύπτει 457 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη ΠΟΛ ορίζει την τιμή ανά τετραγωνικό.

Δεύτερον, με βάση τη μεθοδολογία που εμπεριέχεται αυτήν τη στιγμή στον νόμο του ΕΝΦΙΑ. Η μεθοδολογία επιβάλλει η αξία να υπολογιστεί με βάση τη χαμηλότερη πλησιέστερη τιμή του συστήματος αντικειμενικών αξιών και είναι αυτή που εκτόξευσε τις τιμές των οικοπέδων -στις περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικών αξιών- στα ύψη, με αποτέλεσμα να σταλούν στους ιδιοκτήτες εκκαθαριστικά σημειώματα όχι μόνο με εξαιρετικά υψηλό ΕΝΦΙΑ για τα συγκεκριμένα ακίνητα αλλά και με συμπληρωματικό φόρο.

Η αρχή της «ευνοϊκότερης για τον φορολογούμενο αξίας» προτείνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η εμπειρία από τον υπολογισμό του περυσινού ΦΑΠ βάσει της απόφασης Μαυραγάνη έδειξε ότι και με τις συγκεκριμένες τιμές προκύπτουν εξωπραγματικοί φόροι ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Για παράδειγμα, στο Παλαιό Φάληρο προβλέπεται τιμή 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στη Βούλα 3.040 ευρώ το τ.μ., στη Δάφνη 1.600 ευρώ το τ.μ. και στον Αλιμο 1.800 ευρώ το τ.μ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν προκύπτει ότι ο ΕΝΦΙΑ βγαίνει χαμηλότερος με βάση τη μεθοδολογία του 2014, τότε θα προτιμάται η χαμηλότερη αξία.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την Καθημερινή, η αλλαγή του νόμου σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα είναι υψηλό (σ.σ.: εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ), καθώς θα μειωθεί και ο φόρος ανά ακίνητο αλλά και ο αριθμός των υπόχρεων σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου (σ.σ.: αρχικά είχε καταλογιστεί συμπληρωματικός φόρος περίπου 600 εκατ. ευρώ σε 400.000 ιδιοκτήτες).

Διαβάστε ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.