ΕΝΦΙΑ: αυτές είναι οι 4 επίσημες “ανακουφιστικές” αλλαγές στον φόρο

Δείτε τις επίσημες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Τις βασικότερες αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει ότι «στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός».

“Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ως προϋπόθεση σωστής και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών καθώς και η διόρθωση λαθών και αδικιών που μπορεί να προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης” συμπληρώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Διαβάστε τις επίσημες και βασικότερες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ:

1. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

2. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

3. Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

3.1. Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

3.2. Ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.

4. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλλονιάς.

Διαβάστε τον νέο βελτιωμένο ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.