ΕΝΦΙΑ: πότε θα καταβληθούν οι 6 δόσεις. Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα

Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθούν οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ; Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα κτίσματα;

Ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περιλάβει στις φοροαπαλλαγές του ΕΝΦΙΑ και όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα κτίσματα που ενώ έχουν μετρητή της ΔΕΗ δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

«Τα πάντα θα κριθούν από τον πλήρη υπολογισμό του δημοσιονομικού κόστους των απαλλαγών» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

– Υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος με βάση την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ. Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει συνολική ελάφρυνση ύψους 167 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

– Θα υπολογιστεί λεπτομερώς το δημοσιονομικό κόστος της έκπτωσης κατά 25-30% από το φόρο για τα κτίσματα (καταστήματα, διαμερίσματα κτλ), τα οποία είναι κενά και ξενοίκιαστα και ενώ έχουν μετρητή της ΔΕΗ δεν ηλεκτροδοτούνται. Από αρμόδιες πηγές σημειώνεται ότι εφόσον το κόστος είναι έως 100 εκατ. ευρώ θα περάσει από την τρόικα, ενώ οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν τον ενδεχόμενο το συγκεκριμένο θέμα να πάρει επάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να το περάσει από την τρόικα μονομερώς.

– Έπεσε στο τραπέζι η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ με μείωση του ποσοστού αναπηρίας πάνω από το οποίο παρέχεται η απαλλαγή. Σήμερα το όριο είναι 80% αναπηρία και άνω και τέθηκε στο τραπέζι η μείωσή του στο 67% και άνω.

– Ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται στις έξι, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό σε αύξηση των δόσεων σε επτά, δηλαδή έως το τέλος Μαρτίου εφόσον το επιτρέψει η Eurostat, αν και υπάρχει προβληματισμός για μεταφορά των βαρών του 2014 στο 2015.

– Συμφωνήθηκε να εκδοθούν τάχιστα οι αποφάσεις για την μερική ή ολική απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τον ΕΝΦΙΑ με απλοποίηση των διαδικασιών απαλλαγής. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ οι απαλλαγές να δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος και δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση της προϋπόθεσης μη ύπαρξης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προκαλούσε ταλαιπωρία στους πολίτες για την έκδοση και προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας. Στο τραπέζι είναι η κατάργηση και της φορολογικής ενημερότητας.

– Οι φορολογούμενοι που έχουν ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων. Για το θέμα θα εκδοθούν και σχετικές οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ.

– Μάλιστα αν και πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να δοθεί έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου, το γεγονός ότι αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του βεβαιούμενου ποσού, θα ζητηθεί η έγκριση της τρόικας. Οι πιθανότητες να δοθεί είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 3,54 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι απαλλαγές θα κοστίσει περίπου 250 εκατ. ευρώ, η διόρθωση των τιμών στα εκτός αντικειμενικού συστήματος άλλα 167 εκατ. ευρώ, το εισπράξιμο ποσό πλησιάζει επικίνδυνα στα 3,2 δις. ευρώ που έχει συμφωνήσει το ΥΠΟΙΚ με την τρόικα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις απαντήσεις της στα κυβερνητικά αιτήματα για απαλλαγές.

Της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ (Α. Βεσυρόπουλος, Κ. Καραγκούνης κ.α.), προηγήθηκε συνάντηση με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ (Φ. Σαχινίδης, Χ.Πρωτόπαπας, Δ. Καρύδης) με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

Διαβάστε πώς θα μειωθεί ο φόρος στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ποιοι θα έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δείτε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα για τον ΕΝΦΙΑ στο taxisnet και πώς θα βελτιωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.