ΕΝΦΙΑ, εκκαθαριστικά: ποιοι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι. Παραδείγματα

Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ;

Οι πιο… τολμηροί και όσοι κατάφεραν ήδη να ανοίξουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, είναι κι εκείνοι, που μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι ή οχι οι κερδισμένοι ή οι χαμένοι και χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες, όπως αναφέρει το Euro2day:

Σε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα σπίτια για τα οποία πλήρωναν μέχρι τον Μάιο το επονομαζόμενο «χαράτσι» και θα διαπιστώσουν ότι ο λογαριασμός είναι μειωμένος κατά περίπου 15%.

Σε αυτούς που φοβόντουσαν ότι τα χωράφια στο χωριό θα τους φουσκώσουν επικίνδυνα τον λογαριασμό. Οι φόβοι δεν επιβεβαιώνονται. Για 5 στρέμματα ελιές στη Θήβα ο φόρος είναι 11 ευρώ, για 22 στρέμματα ελιές στη Λακωνία ο ΕΝΦΙΑ είναι 56,61 ευρώ, ενώ για 20 στρέμματα βοσκοτόπια στην Κεφαλονιά ο φόρος είναι 8 ευρώ. Το «αντάρτικο» κυβερνητικών βουλευτών πέρυσι για μείωση του ΕΝΦΙΑ στα χωριά έπιασε τόπο.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τους «άτυχους» ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι βουλευτές των αστικών κέντρων, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω υψηλών και δυσανάλογων με τις πραγματικές αντικειμενικών αξιών έχουν μάλλον κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι. Ο φόρος για οικόπεδα, τα οποία προφανώς στη σημερινή συγκυρία είναι σχεδόν αδύνατο να πουληθούν αν δεν τα «σκοτώσεις» είναι ιδιαίτερα βαρύς. Στην Εκάλη, οικόπεδο 2 στρεμμάτων στοιχίζει σε ετήσια βάση ΕΝΦΙΑ 5.200 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 28.000 ευρώ.

Ο κάτοχος του συγκεκριμένου οικοπέδου στην Εκάλη ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην εξόφληση του φόρου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρέθηκαν με μεγάλη ακίνητη περιουσία, είναι σήμερα άνεργοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτους φόρους.

Έτσι, το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών τώρα δεν είναι άλλο από το πόσους φόρους θα καταφέρει να εισπράξει από τα παραπάνω από 3,5 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν (ο αρχικός λογαριασμός προσεγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, ποσό που όπως λένε αρμόδιες πηγές θα μειωθεί όταν ισχύσουν οι απαλλαγές για έχοντες χαμηλά εισοδήματα και τρίτεκνους – πολύτεκνους) και πόσα θα πάνε στον «κουβά» των ληξιπρόθεσμων χρεών που ήδη έφτασαν τα 67,250 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Tι συμβαίνει όμως με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ;

Για να ισχύσουν οι προβλεπόμενες απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εκδοθεί μια απόφαση η οποία ακόμα αναμένεται:

Η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαβαΐδου, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσουν οι απαλλαγές που προβλέπονται από τον νόμο 4223 . Ο νόμος ορίζει ότι με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, στον ή στη σύζυγο και στα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην ξεπερνά τα 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία έχουν δικαιώματα τα μέλη της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και να μην ευθύνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80% και πάνω το όριο εισοδήματος αυξάνεται στα 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος) και προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αν παράλληλα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναστολή πληρωμής του φόρου μπορούν να διεκδικήσουν και οι επιχειρήσεις με βασικότερες προϋποθέσεις ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου και ο κύκλος εργασιών να παρουσιάζει μείωση μεγαλύτερη του 30% το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι διαδικασίες χορήγησης της έκπτωσης, οι διαδικασίες χορήγησης της αναστολής πληρωμής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Διαβάστε μερικά παραδείγματα, που αφορούν στο παραπάνω:

• Συνταξιούχος με εισόδημα 11.000 ευρώ, με 52 τ.μ. διαμέρισμα στη Νίκαια και το 50% διαμερίσματος 123 τ.μ. στον Κορυδαλλό: ΕΝΦΙΑ 483 ευρώ.

• Άνεργη με εισόδημα 1.100 ευρώ πέρυσι και το 25% ενός σπιτιού στον Πειραιά: ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ.

• Συνολικά 130 στρέμματα βοσκοτόπια στην Κεφαλονιά: ΕΝΦΙΑ 64 ευρώ.

• Πέντε στρέμματα ελιές στη Θήβα: ΕΝΦΙΑ 11 ευρώ.

• Εκατό τ.μ. σπίτι στο Κρυονέρι: ΕΝΦΙΑ 496 ευρώ.

• Δύο στρέμματα οικόπεδο στην Εκάλη: ΕΝΦΙΑ 5.200 ευρώ και συμπληρωματικός φόρος 28.000 ευρώ.

• Διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Παγκράτι: ΕΝΦΙΑ 266,82 ευρώ.

Διαβάστε πώς να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.