ΕΝΦΙΑ, taxisnet: ποια τα 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ και τα εκκαθαριστικά;

Αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει επίσημα την παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης για τον ΕΝΦΙΑ από τέλη Αυγούστου στα τέλη του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το dikaiologitika.gr το Taxisnet δεν έχει ενημερωθεί και στους λογαριασμούς των υπόχρεων αναφέρει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος του μήνα.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι αν και ξέρουν ότι έχει δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς τους λογαριασμούς του taxisnet αναγράφετε ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου η 31η Αυγούστου. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημα από την προηγούμενη εβδομάδα την παράταση της πληρωμής έως τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να γίνει η νέα διορθωμένη εκκαθάριση μετά τα πολλά και ακραία λάθη που παρουσιάστηκαν στα εκκαθαριστικά.

Αυτή η παράληψη φέρνει σύγχυση στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού δεν ξέρουν τι ισχύει.

Το υπουργείο Οικονομικών για να αλλάξει την καταληκτική ημερομηνία πρέπει να εκδώσει απόφαση για την παράταση κάτι όμως ου δεν το έχει κάνει ακόμη ,ενώ η νέα απόφαση για τον διορθωμένο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί 28 έως 29 Αυγούστου.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να αγνοούν την καταληκτική ημερομηνία που αναγράφει το Taxisnet και να περιμένουν τις νέες αποφάσεις.

Τι έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Οικονομικών – 10 σημεία για τον ΕΝΦΙΑ:

1. Πότε θα πρέπει να πληρώσουμε την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ;

Η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου, ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν θα παραταθεί και η προθεσμία για την αποπληρωμή του φόρου. Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει αλλαγή νόμου, η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε τέσσερις δόσεις εκ των οποίων η μία διπλή. Το ευνοϊκό σενάριο για τους φορολογούμενους, προβλέπει ότι θα αλλάξει ο νόμος και θα δοθεί δυνατότητα ο φόρος να αποπληρωθεί σε έξι δόσεις. Έτσι, θα φτάσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Η βεβαίωση πληρωμής που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο θα ισχύσει;

Λογικά θα εκδοθεί καινούργια βεβαίωση για το σύνολο των φορολογουμένων καθώς από τη στιγμή που αναβλήθηκε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, οι υφιστάμενες βεβαιώσεις δεν λένε την αλήθεια.

3. Για ποια ακίνητα θα διορθωθεί ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα που βρίσκονται σε 4000 οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός σχεδίου.

4. Ποια θα είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις Χαρδούβελη, θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Τι συνέβη πέρυσι; Σε 457 περιοχές της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν τιμές ζώνης που καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ενώ σε άλλες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των Δ.Ο.Υ.

5. Ευνοεί αυτή η αλλαγή τους ιδιοκτήτες;

Ναι καθώς με βάση τον νόμο του ΕΝΦΙΑ, οι φόροι στα ακίνητα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, προσδιορίστηκαν με βάση τη χαμηλότερη τιμή του δήμου ή της περιφέρειας, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή του αντικειμενικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές του αντικειμενικού συστήματος, ήταν ακόμη και 10πλάσιες σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013.

6. Πρέπει να τυπώσουμε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη αναρτηθεί ή θα αλλάξει ούτως ή άλλως;

Θα πρέπει να πάρετε στα χέρια σας το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καθώς μόνο έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε τα στοιχεία των ακινήτων σας βάσει των οποίων το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τον φόρο. Είναι γεγονός ότι για κάποια ακίνητα θα αλλάξει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου. Ωστόσο, θα πρέπει να εντοπίσετε τυχόν δικά σας λάθη όπως η μη αναγραφή του ορόφου, η εμφάνιση του οικοπέδου στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, η μη αναγραφή των προσόψεων ενός οικοπέδου κλπ. Επίσης, θα πρέπει να διερευνήσετε αν η εφορία έχει αντιμετωπίσει ως μη δηλωθέν κάποιο ακίνητο σας επειδή δεν έχει όλα τα στοιχεία για να υπολογίσει τον φόρο.

7. Πώς θα διορθωθούν τα λάθη που θα εντοπίσουμε στο εκκαθαριστικό μας;

Χρονικό περιθώριο για τη διόρθωση του λάθους υπάρχει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Διορθώσεις θα γίνονται και μετά τις 30 Νοεμβρίου αλλά αν περάσει το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, η εφορία θα αρχίσει να υπολογίζει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση, η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση.

8. Ποιες κοινωνικές ομάδες δικαιούνται έκπτωσης φόρου;

Τις περιγράφει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ. Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ εφόσον η επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει στο 100% εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

9. Πώς θα αναγνωριστεί η έκπτωση ή η απαλλαγή φόρου;

Θα εκδοθεί σχετική απόφαση από τη γ.γ δημοσίων εσόδων. Αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Με την απόφαση θα καθοριστεί αν θα πρέπει κάποιος να πάει στην εφορία ή όχι προκειμένου να τύχει της έκπτωσης ή της απαλλαγής.

10. Φόρος επιβλήθηκε και στις επιχειρήσεις. Υπάρχει πρόβλεψη γι” αυτές;

Ο νόμος προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν αναβολή στην πληρωμή του φόρου για τρία χρόνια μέσα στη 10ετία.

Διαβάστε πώς θα μειωθεί ο φόρος στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ποιοι θα έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δείτε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα για τον ΕΝΦΙΑ στο taxisnet και πώς θα βελτιωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.