Επιστροφή Φόρου: έρχεται διπλό bonus – έκπληξη ακόμη και για όσους χρωστούν (!)

Για ποιους έρχεται διπλό bonus από την επιστροφή φόρου;

Διπλό μπόνους από την επιστροφή φόρου ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους, οι οποίοι είτε χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ, είτε έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με από κοινού απόφαση των Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση, θα “παγώσουν” έως την 1η-1-2015 οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές και οι εφορίες όταν θα κάνουν συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ -μετά τις 30 Σεπτεμβρίου- με τυχόν επιστροφές δεν θα κρατούν όλο τον οφειλόμενο φόρο, αλλά μόνο τη δόση που συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή φόρου.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ελπίζει πως θα δώσει έστω και μια μικρή ανάσα στους φορολογούμενους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα βουνό φόρων και παράλληλα βρίσκονται σε αναμονή για την είσπραξη επιστροφών.

Η νέα απόφαση για την επιστροφή φόρου, η οποία προετοιμάζεται, θα πηγαίνει σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day ένα βήμα παραπέρα. Με βάση τον σχεδιασμό, θα ορίζει ότι αν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 1.200 ευρώ και έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ (σε σύνολο 1.200), η εφορία θα κρατήσει μόνο τα 200 ευρώ και θα επιστρέψει τα 1.000.

Αν δεν υπάρξει η απόφαση, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος την 1η Οκτωβρίου θα διαπιστώσει ότι η εφορία του έχει κρατήσει 1.200 ευρώ που χρωστά για τον ΕΝΦΙΑ -και θεωρητικά έχει το περιθώριο να ξοφλήσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015- και θα του «φάει» προκαταβολικά με αυτόν τον τρόπο όλη την επιστροφή του φόρου

Ιδιαίτερη μέριμνα και για τις ασφαλιστικές εισφορές!

Σύμφωνα με τις άνω πληροφορίες, η ίδια απόφαση θα προβλέπει πάγωμα έως την 1η-1-2015 των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές, πρώτα ξεπληρώνονται αυτές μέσω συμψηφισμού και στη συνέχεια γίνονται επιστροφές φόρου, αν περισσεύει κάτι.

Θεωρητικά, οι αυτόματοι συμψηφισμοί θα ξεκινούσαν από τον περασμένο Απρίλιο. Όμως ακόμα και σήμερα τα ηλεκτρονικά συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και της ΓΓΔΕ δεν έχουν αυτόματη σύνδεση μεταξύ τους.

Διαβάστε πότε θα δοθεί η επιστροφή φόρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.