Ηλίας Μπαρμπαλιάς: πέθανε ο αρχιτέκτονας που άλλαξε την Αθήνα. Βιογραφικό

Πέθανε ο γνωστός αρχιτέκτονας, Ηλίας Μπαρμπαλιάς. Διαβάστε το βιογραφικό του.

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός αρχιτέκτονας κι ο άνθρωπος, που άλλαξε την όψη της Αθήνας, Ηλίας Μπαρμπαλιάς.

Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες. Με όραμα, πείσμα, επιμονή και ένα μοναδικό χάρισμα να βλέπει μπροστά. Γι αυτό και χαρακτηρίστηκε ως ο άνθρωπος που εν πολλοίς άλλαξε την όψη της Αθήνας.

Μαζί με τη σύζυγό του Μπουμπού ή Μαρία Μπαρμπαλιά υπήρξαν το διαχρονικότερο ζευγάρι της Αθήνας. Γνωρίστηκαν το 1971 και την ίδια χρονιά-ορόσημο ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς ίδρυσε και την εταιρεία του. Μια εταιρεία που θα τον εκτόξευε στο πάνθεον των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Ήταν ο εμπνευστής της άποψης ότι η Αθήνα για να ανασάνει πρέπει να γεμίσει τις ταράτσες της με πράσινο. Κάτι που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς.

Δεν άλλαξε μόνο την όψη της πρωτεύουσας αλλά έβαλε το χεράκι του για την αναμόρφωση πολλών κτιρίων από τη Μύκονο έως τη Λήμνο. Στην Αθήνα το πιο διάσημο ίσως έργο του Ηλία Μπαρμπαλιά, είναι το Instituto Cervantes, στη Μητροπόλεως.

Στέγη του έρωτά του με τη συζυγό του ήταν το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο με σπάνια έργα τέχνης.

Η ατομική κατασκευαστική επιχείρηση «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» ιδρύθηκε το 1971 από τον οικονομολόγο Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών (1963) και της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1972 έως και το 1973, η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησης, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής, ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών στην ίδια περιοχή.

Στην συνέχεια η επιχείρηση ασχολήθηκε με την κατασκευή πρωτοποριακών, για την εποχή, μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων με διαρρυθμισμένους εξωτερικούς χώρους, γνωστά ως «Studio 1,2,3,4,5», στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Το «Studio 1», στο οποίο συμμετείχε σχεδιαστικά ο αρχιτέκτονας Α. Μπίρης, απέσπασε το πανελλήνιο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επί υπουργίας Α. Τρίτση.

Το 1977, τα γραφεία της επιχείρησης μεταφερθήκαν στο κτίριο μεικτών χρήσεων «Galatsi Center» στο Γαλάτσι (Αγίας Γλυκερίας 7), όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα. Το «Galatsi Center», στο οποίο συμμετείχε σχεδιαστικά ο αρχιτέκτονας Α. Μπίρης, βραβεύθηκε με το πανελλήνιο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στην κατηγορία έργων μεικτής χρήσης, του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επί υπουργίας Α. Τρίτση.

Το 1980, χρονιά σταθμός για την επιχείρηση, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό τμήμα που εστίασε σε επαγγελματικά κτίρια υψηλών προδιαγραφών μεικτής, εμπορικής και γραφειακής χρήσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα ασχολήθηκε και με κάποιες τουριστικές αναπτύξεις σε νησιά. Επίσης, εξειδικεύτηκε στην ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων παρουσιάζοντας πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνικές.

Την ίδια χρονιά, ο Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς ίδρυσε στην Νέα Υόρκη την θυγατρική εταιρεία «Naos American Enterprise», σε συνεργασία με τον γνωστό Αμερικάνο αρχιτέκτονα D. Kenneth Specter. Η εταιρεία εστίασε σε κτηματοεπενδύσεις στο West Side της Νέας Υόρκης και μελέτες μετατροπών υπαρχόντων κτιρίων, σε υψηλών προδιαγραφών κτιρίων διαμερισμάτων, με σεβασμό στην πρωτύτερη χρήση τους και τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.

Από το 1985 έως και το 1986, πέρα από τις 100 και πλέον δημοσιεύσεις στον ελληνικό τύπο σε σχέση με τα έργα της επιχείρησης και τον ιδρυτή της, τα γνωστά Γαλλικά και Ιταλικά περιοδικά «Le Figaro» και «Casa Vogue» παρέθεσαν επτασέλιδο και πεντασέλιδο αφιέρωμα αντίστοιχα.

Από το 1987 έως και το 1991, η επιχείρηση ασχολήθηκε με το εκτενές έργο «Kifissias Plaza», ένα μοναδικό γραφειακό συγκρότημα 22.000 μ² αποτελούμενο από τέσσερεις κτιριακές μονάδες που συνδέονταν με αερογέφυρες και πύργους τηλεπικοινωνίας και εμπεριείχαν πρωτοποριακά συστήματα διαχείρισης ενέργειας που έθεσαν τις βάσεις για την εξέλιξη αυτής της παραμέτρου σε μετέπειτα κατασκευές.

To 1994, παρά την πάροδο 3 ετών από την ολοκλήρωσή του, το γραφειακό συγκρότημα «Kifissias Plaza» κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία των επιχειρηματικών κέντρων, στη διεθνή έκθεση και διαγωνισμό MIPIM στις Κάννες, όπου συμμετείχαν 45 χώρες και 5.500 σύνεδροι. Το «Kifissias Plaza» ήταν το μοναδικό ιδιωτικό χρηματοδοτούμενο έργο που διακρίθηκε στην κατηγορία του.

Διαβάστε πώς πέθανε ο Εμμανουήλ Κριαράς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.