Τάφος Αμφίπολης: ποια η τελευταία επιθυμία του Μεγάλου Αλέξανδρου

Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία του Μέγα Αλεξάνδρου; Διαβάστε ποιος είναι τελικά ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης.

Αργά και βασανιστικά, έτσι όπως γίνεται πάντα στις ανασκαφές, η διαδικασία συνεχίζεται στον τάφο της Αμφίπολης.

Ο ειδικός γερανός πήρε θέση για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των τεράστιων ογκόλιθων που ο καθένας τους υπολογίζεται ότι ζυγίζει τουλάχιστον μισό τόνο.

Στόχος είναι να προσεγγίσουν οι αρχαιολόγοι τον προθάλαμο με σκοπό να δουν πρώτα απ’ όλα εάν ο τάφος της Αμφίπολης είναι σε καλή κατάσταση και κυρίως εάν έχει συληθεί ή όχι.

Εάν δεν έχουν προλάβει τυμβωρύχοι τότε είναι βέβαιο ότι θα λάβουμε απάντηση για το ποιος είναι ο νεκρός, αν ο τάφος της Αμφίπολης όμως είναι συλημένος η απαντήσεις θα είναι πολύ δύσκολες, αν όχι αδύνατες για τους ειδικούς και θα μείνουμε στις εικασίες.

Η τελευταία επιθυμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μια απ΄ τις εικασίες είναι και εκείνη που αναφέρει ο ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης που λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εξέφρασε στον σύντροφό του στη μεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή, Κρατερό την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας λαμπρός τάφος στη Μακεδονία για τον πατέρα του τον Φίλιππο τον δεύτερο.

Λέγεται μάλιστα ότι η επιθυμία του Μεγάλου Αλέξανδρου ήταν ο τάφος να έχει μεγάλες διαστάσεις, αντίστοιχες των πυραμίδων της Αιγύπτου που τον είχαν εντυπωσιάσει.

Ο Κρατερός ανέλαβε τα ινία της Μακεδονίας λίγο αργότερα και μετά τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου. Λέγεται λοιπόν ότι ίσως έκανε πράξει την επιθυμία του στρατηλάτη και ότι κατασκεύασε τον τάφο, όμως δεν πρόλαβε να μεταφέρει τη σαρκοφάγο του Φιλίππου.

Κάποιοι τονίζουν μάλιστα ότι ανάμεσα στα κτερίσματα του Φιλίππου βρέθηκε και ο θώρακά του με χρυσούς λέοντες βασιλικούς θυμίζοντας ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είχε στην κορυφή του έναν ανάλογο βασιλικό λέοντα.

Είναι βέβαιο ότι ο Φίλιππος ο Β’ δεν ενταφιάστηκε εκεί, πέρα απ’ την επιθυμία του Μ. Αλεξάνδρου ή την προσπάθεια του Κρατερού, εάν αυτή υπήρξε πραγματικά.

Ποιος είναι λοιπόν ο νεκρός;

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για βασιλική ταφή. Ο λέοντας μαρτυρά τάφο βασιλικό και μάλιστα ανθρώπου που είχε λάβει μέρος σε μάχες. Δύσκολα λοιπόν θα βρεθούν λείψανα γυναίκας (π.χ. της Ρωξάνης) αν μιλάμε για έναν μόνο τάφο και όχι για σύμπλεγμα.

Και κάπου εδώ ξεκινούν και πάλι τα σενάρια και οι εικασίες και γυρίζουμε ξανά στο βασικό ερώτημα.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες και τα βίντεο από τον τάφο της Αμφίπολης και διαβάστε ποια είναι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη πίσω από την ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.