Βάσεις 2014: αναλυτικά πίνακες ανά επιστημονικό πεδίο [φωτο]

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες που δείχνουν πως πρόκειται να κυμανθούν οι βάσεις 2014 ανά επιστημονικό πεδίο.

Οι Βάσεις 2014 θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την Τρίτη 26 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι θα είναι μία χρονιά εκπλήξεων, καθώς ανεβαίνουν πολύ τα τμήματα των μεσαίων βαθμολογιών και λιγότερο οι θεωρητικά δημοφιλείς σχολές.

Κατακόρυφη πτώση στις βάσεις 2014 αναμένεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια του 5ου πεδίου (οικονομικές σχολές), καθώς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια. Πάντως, η γενική εικόνα των βάσεων στο πλήθος των βάσεων, διαμορφώνεται ανοδικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, στις βάσεις 2014, μέχρι 500 μόρια αναμένεται να φτάσει η άνοδος στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ μικρή αυξομείωση αναμένεται στις νομικές.

Αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει η ανακοίνωσή τους που με αγωνία περιμένουν οι 100.000 και πλέον υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι πολύ πιθανό οι βάσεις 2014 να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη, 26 Αυγούστου.

Η αύξηση στις βάσεις 2014 για τους αριστούχους της φετινής χρονιάς, έφτασε το 37,3% σε σχέση με το 2013. Φέτος 7.428 μαθητές αρίστευσαν, συγκεντρώνοντας πάνω από 18.000 μόρια, ωστόσο είναι πιθανόν να δουν το όνειρο τους να απομακρύνεται για είσοδο στην πρώτη τους προτίμηση.

“Σφαγή” στις βάσεις 2014 αναμένεται να γίνει στη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τις 1.150 θέσεις εισακτέων στις 7 ιατρικές σχολές, θα διεκδικήσουν φέτος σχεδόν οι διπλάσιοι υποψήφιοι (2.079). Πέρσι για τις ίδιες θέσεις, τα μόρια είχαν πιάσει μόλις 1.384 υποψήφιοι.

Μικρότερη αύξηση των αριστούχων είχαμε στη θεωρητική κατεύθυνση, καθώς η αύξηση των αριστούχων ήταν μικρότερη από τις υπόλοιπες κατευθύνσεις. Οι τρεις νομικές σχολές σε Αθήνα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη προσφέρουν συνολικά 1.200 θέσεις.

Από τη στιγμή όμως που σχεδόν όλοι οι αριστούχοι της θεωρητικής θα δηλώσουν ως πρώτη προτίμηση τη νομική Αθήνας, η οποία θα απορροφήσει 425 φοιτητές, γίνεται σαφές ότι η εισαγωγή στις πιο περιζήτητες σχολές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Πάντως, φέτος παρά το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές έπιασαν πολύ υψηλές βαθμολογίες, αναμένεται να προτιμήσουν σχολές με λιγότερα μόρια. Γιατί αυτό; Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να πάνε σε σχολές κατώτερες των μορίων τους για να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Εξάλλου, στις βάσεις 2014, οι σχολές με εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αναμένεται να εκτοξευτούν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Πολλά θα κριθούν από τις επιλογές της πλειοψηφίας των υποψηφίων στα μηχανογραφικά και από τις αποφάσεις των ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ορφανοί που θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής.

Δείτε τους πίνακες για τις βάσεις 2014 ανά επιστημονικό πεδίο:

Δείτε περισσότερα άρθρα για τις βάσεις 2014, πότε βγαίνουν οι βάσεις 2014 και γιατί δεν θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 40.000 υποψήφιοι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.