Αμφίπολη: “Τέτοιον τάφο μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος”

Ποιες οι εξελίξεις γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης;

Καθημερινά και όσο οι αρχαιολόγοι φθάνουν ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη, ολοένα και φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια για τον πιθανό “ένοικο” του τάφου της Αμφίπολης, με αρκετούς να πιστεύουν πως ανήκει στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Στο γρίφο του τάφου της Αμφίπολης, αναφέρεται σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Dailybeast με τίτλο «Είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;» ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ του πανεπιστημίου Bard και συγγραφέας του βιβλίου: Το φάντασμα στο θρόνο: Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία».

«Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες και ολα να τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τεράστια αυτή κυκλική κατασκευή που βρίσκεται κάτω από ένα αρχαιοελληνικό ανάχωμα», σημειώνει ο καθηγητής αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αμφίπολη.

«Οι είσοδοί του “φρουρούνται” πρώτα από ένα ζευγάρι σφίγγες, στη συνέχεια από στήλες με τη μορφή γυναικών που έχουν υψωμένα τα χέρια τους σε στάση αποτροπής προς τους εισβολείς. Κάτω από αυτά κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, το οποίο μπορεί να λυθεί τις επόμενες λίγες ημέρες και που έχει δυσκολέψει τον… ύπνο των ειδικών για δεκαετίες, καθώς η σπουδαία ανακάλυψη στην περιοχή των αρχαίων Μακεδόνων, το έθνος που κάποτε κυβέρνησε ο Μ. Αλέξανδρος, έχει επιτευχθεί. Η κατασκευή που τώρα κρατά αμείωτο το σασπένς στην Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο βρίσκεται στην αρχαία Αμφίπολη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που κυβερνήθηκε από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Αμφίπολη ήταν βασική ελληνική πόλη και προπύργιο της μακεδονικής αυτοκρατορίας, αλλά σήμερα η περιοχή είναι σχεδόν έρημη. Στα λιβάδια που βόσκουν κοπάδια, κάτω από το λόφο που ονομάζεται Καστά, -και που τώρα φυλάσσονται υπό στρατιωτικό κλοιό- βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Αιγαίου», προσθέτει ο καθηγητής.

Ωστόσο, αναφορικά με το πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται στον τάφο, αναφέρει “Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης – βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Αλλά αν αληθεύει ο θρύλος ότι ο Πτολεμαίος αντιακτέστησε του Μ.Αλεξάνδρου με ένα άλλο, το σπουδαιότερο λείψανο όλου του κόσμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη. Επίσης, τα λείψανα του πατέρα και του γιου του Αλέξανδρου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι ένοικοι των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα».

Διαβάστε το κείμενο για τον τάφο της Αμφίπολης που σαρώνει στο διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.