Ασφαλιστικό, Ενοποιήσεις Ταμείων: πώς επηρεάζονται κύριες συντάξεις και όρια ηλικίας

Τι αλλαγές φέρνει το Ασφαλιστικό σε συντάξεις και όρια ηλικίας;

Το νέο Ασφαλιστικό δεν θα προβλέπει, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ούτε περαιτέρω αυξήσεις σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ούτε και την επιβολή νέας εισφοράς .

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι το «νοικοκύρεμα» θα συνεχιστεί κυρίως μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις ή τα όρια ηλικίας, αφού η ταμειακή ισορροπία του συστήματος είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Οπως προσέθεσε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη, με βάση τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης «Ηλιος» που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα, τα Ταμεία έχουν απορροφήσει το 74,9% έναντι 75% της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης και βρίσκονται εντός των στόχων του προγράμματος. «Δεν θα μας εμποδίσετε να πάμε τη χώρα μπροστά», δήλωσε ο υπουργός προειδοποιώντας ότι οι υποσχέσεις για… επαναφορά των συντάξεων και κοινωνικών πόρων κοστίζουν πάνω από 5 δισ. ευρώ και βάζουν σε πραγματικό κίνδυνο τις συντάξεις όλων των Ελλήνων και των σημερινών και των αυριανών».

Υπερασπιζόμενος τις αλλαγές, οι οποίες έχουν γίνει στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, τόνισε ότι «διασφαλίζουν τις παροχές στις επόμενες γενιές», ενώ χαρακτήρισε ως «συντεχνιακούς πόρους που είχαν επιβληθεί στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες» τους κοινωνικούς πόρους που καταργήθηκαν.

Τέλος κάλεσε όσους οφείλουν εισφορές, να καταβάλουν «ό,τι μπορούν». Ειδική για την πορεία του ΟΑΕΕ, χθες η διοίκηση του Ταμείου ανακοίνωσε τα έσοδα από εισφορές ασφαλισμένων στο πρώτο οκτάμηνο παρουσιάζουν οριακή μόνο μείωση σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2013, ενώ ήδη στις τελευταίες ήμερες του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται αυξητική τάση στις καταβολές.

Διαβάστε τι αλλάζει στις συντάξεις το 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.