Εφορία: “φακελώνει” 8,5 εκατ. φορολογούμενους, ποιες δαπάνες θα ελέγχει καθημερινά

Ποιες δαπάνες θα ελέγχονται καθημερινά από την εφορία;

Σε σχεδόν έξι μήνες θα είναι σε θέση η εφορία να ολοκληρώσει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων, ελέγχοντας όλες του τις δαπάνες… καθημερινά.

Με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτικές αρχές της εφορίας θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα οικονομικά στοιχεία των πολιτών και θα φορολογούν αναλόγως.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία” “Καταργούνται τα τεκμήρια παλαιού τύπου που πρωτοεμφανίστηκαν το 1978 καθώς πλέον ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους. Oι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση”.

Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνος, το «φακέλωμα» θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο και η Εφορία θα μπορεί να έχει στην κατοχή της ατομικό φάκελο για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Εκεί θα συγκεντρώνονται και θα φαίνονται τα έξοδά του -από εισόδημα και καταθέσεις ως κίνηση δανείων πιστωτικών καρτών αλλά και πληρωμές διδάκτρων, νοσηλίων κλπ. Ενδεικτικό είναι πως οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Με τη δημιουργία του ατομικού προσωπικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο η Εφορία θα μπορεί να τσεκάρει άμεσα:

Καταθέσεις στις τράπεζες
Τοποθετήσεις χρημάτων σε ομόλογα, μετοχές κλπ
Συμμετοχή σε εταιρείες
Αγορές ακινήτων
Αγορές αυτοκινήτων, σκαφών κλπ
Αγορές μεγάλης αξίας όπως κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ
Πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών
Γονικές παροχές
Πληρωμές ενοικίων, διδάκτρων, λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ

Η Εφορία, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της περίφημης αμερικανικής υπηρεσίας IRS θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών.

Διαβάστε ποια τα νέα τεκμήρια της εφορίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.