“Εκλογές στις 23 Νοεμβρίου”: το τελευταίο χαρτί του Σαμαρά

Ποια η πληροφορία για την ημερομηνία που σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει εκλογές;

Εκλογες στις 23 Νοεμβρίου σχεδιάζει o πρωθυπουργός σε περίπτωση κατά την οποία η αυριανή κρίσιμη συνάντησή του με την Μέρκελ καταλήξει σε ναυάγιο.

Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, κρίνεται αναγκαία ακόμα και από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να σταματήσει η ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία, να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση με το σύνολο της κοινωνίας, με το άνοιγμα του ασφαλιστικού όπως απαιτεί η τρόικα και να εμποδίσουν το ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Σε περίπτωση προσφυγής σε εκλογές, θα προηγηθεί τεχνική ρήξη του Αντώνη Σαμαρά με Μέρκελ και ΔΝΤ ενώ θα τεθούν και μια σειρά από εκβιαστικά και κινδυνολογικά διλήμματα ως έσχατη απόπειρα συσπείρωσης των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως η αυριανή συνάντηση είναι καθοριστική και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Οι Γερμανοί σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι στην παρούσα φάση να ανοίξουν το επίμαχο ζήτημα του κουρέματος του δημόσιου χρέους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Real news ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης ΕSM-EFSM Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από το ΔΝΤ, για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ραλφ Μπρινκχάους αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ, ο οποίος ζήτησε να ακολουθήσει η Ελλάδα το δύσκολο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών.

Στην ουσία Γερμανοί και ΔΝΤ επιμένουν στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τα δύο επόμενα χρόνια και θα περιλαμβάνει μια σειρά από όρους που οδηγούν στην κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος και στις λεγόμενες επιδοματικές συντάξεις καθώς και στη ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατον να περάσει από την ελληνική Βουλή και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αντώνης Σαμαράς.

Γιαυτό το σενάριο των εκλογών κερδίζει έδαφος στο Μαξίμου αφού με την παράδοση της εξουσίας όλα τα καυτά θέματα θα βρεθούν στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα με δεδομένο ότι δεν θα εξασφαλίσει Κοινοβουλευτική Αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπολογίζουν στο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία θα ξαναμπεί στο παιχνίδι σε ένα νέο περιβάλλον από το οποίο θα έχει εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία συνηγορούν και οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται συνεχώς επικίνδυνα.

Η εκτίμηση της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού και των επικοινωνιολόγων που συνεργάζονται στο Μαξίμου είναι ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν αποτελούν απλά καμπανάκι αλλά συναγερμό. Στην περίπτωση κατά την οποίαν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, τότε το ρεύμα που θα διαμορφωθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα παραπέμπει σε εποχές του ΄81, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου σάρωσε την παντοκρατορία της Δεξιάς. Οι επικοινωνιολόγοι επισημαίνουν τον κίνδυνο που συνιστά για τη Ν.Δ. η καθυστέρηση των εκλογών.

Στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους τότε το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει την οριστική διάλυση της Νέας Δημοκρατίας, αφού η βέβαιη συντριβή θα φέρει την πολυδιάσπαση στο κόμμα.

Στο μεταξύ για εκλογές ετοιμάζεται και το ΠΑΣΟΚ αφού με εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου ετοιμάζονται ήδη τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ως ικέτης στην Μέρκελ ο Σαμαράς

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας πως: “¬Ως ικέτης κατευθύνεται ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ προσβλέποντας στην επιείκειά της. Απομονωμένος πολιτικά προστρέχει στο τελευταίο του αποκούμπι, αφού προηγουμένως έχει καταστήσει σαφές μέσω του υπουργού Οικονομικών πως η μεν διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή, η δε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά αμαρτία”.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει ότι “Το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του κ. Σαμαρά προς την κ. Μέρκελ είναι η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ” και καταλήγει πως “Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί και πως έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής της”.

Η απάντηση της Σ. Βούλτεψη:

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ανταπέδωσε τα “πυρά” μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου.
“Ότι θέλουν να αποτύχει η Ελλάδα, το γνωρίζαμε. Ότι το λένε απροκάλυπτα, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται”, δήλωσε η κ. Βούλτεψη για να τονίσει πως: “Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στην υπονομευτική τακτική του σε βάρος κάθε προσπάθειας της χώρας, επιμένει να εκτίθεται στα μάτια του ελληνικού λαού”.

Διαβάστε ποιες ημερομηνίες παίζουν για πρόωρες εκλογές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.