Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ/μήνα: ποιοι το δικαιούνται. Οι 13 δήμοι που επιλέχτηκαν

Ποιοι δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Πώς θα το πάρουν; Ποιοι οι 13 δήμοι που επιλέχτηκαν;

Από 13 δήμους της χώρας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και για ένα εξάμηνο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Εντός του 2015, θα γίνει επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο σύνολο του πληθυσμού. Αρχικά, με την πιλοτική εφαρμογή, το κονδύλι θα φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη παροχή 700.000 άτομα, από συνολικά 850 εκατ.-1 δισεκατομμύριο.

Οι 13 δήμοι που επιλέχθηκαν αρχικά, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», είναι οι εξής: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 17 Σεπτεμβρίου, από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Χάλαρη.

Η απόφαση του κ. Βρούτση καθορίζει το ποσό που θα παρέχεται στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και οι προϋποθέσεις για την παροχή του. Ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση γίνεται για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, που θα καλυφθούν.

Σημειώνεται, πως οι δικαιούχοι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια.

Όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200€ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά. προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450€ το μήνα)

Η υποβολή των αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Το ανώτατο ποσό για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα περιλαμβάνει:

Τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 € ανα μήνα για κάθε “ωφελούμενη” μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100€ για κάθε ενήλικα και 50 € για κάθε ανήλικο.

Μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200€ το μήνα.

Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο). Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400€ το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300€ το μήνα.

Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ενταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου.

Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευμένο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευμένο ανήλικο. Το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Εισοδηματικά κριτήρια

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

Ως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που ανταλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Διαβάστε ποιοι δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.