ΕΝΦΙΑ: ποια η τροπολογία για νέα εκκαθαριστικά στο taxisnet

Πώς θα είναι η νέα τροπολογία για τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στο taxisnet; Σε ποιες περιοχές θα είναι χαμηλότερες οι τιμές του ΕΝΦΙΑ;

Σε αρκετές περιοχές της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, και οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές ΦΑΠ, θα υπολογίζεται ο φόρος με τις χαμηλότερες τιμές και ο φόρος δεν θα αλλάξει.

Αυτό θα προβλέπεται στην τροπολογία για τον νέο φόρο που παίρνει όμως παράταση και δεν κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα με αποτέλεσμα τα νέα εκκαθαριστικά στο Taxisnet να εκδοθούν την τελευταία στιγμή. Όπως είναι γνωστό αρκετοί οικισμοί παραμένουν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.

Οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε φέτος ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος είναι έως στο ένα δέκατο σε σχέση με τις περυσινές τιμές που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ.

Με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, θα υπολογιστεί με τη χαμηλότερη αξία ανάμεσα στις περυσινές τιμές ΦΑΠ και τις φετινές ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, στις συγκεκριμένες περιοχές όπου οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον ΦΑΠ, τα εκκαθαριστικά δεν θα αλλάξουν προς το χειρότερο και ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων. Η τροπολογία όμως θα έχει και αλλαγές στον φόρο όπου θα προβλέπουν το ύψος των εκπτώσεων και των απαλλαγών αλλά και τα κριτήρια για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ειδικά για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πληροφορίες θέλουν ότι θα υπάρξει έκπτωση της τάξης του 20% . Η καθυστέρηση της μιας εβδομάδας για την κατάθεση της τροπολογίας θα φέρει τους πολίτες να τρέχουν τελευταία στιγμή στις τράπεζες για να πληρώσουν την α δόση του ΕΝΦΙΑ .

Αυτό θα συμβεί διότι η ΓΓΔΕ μετά την κατάθεση της τροπολογίας θα χρειαστεί περίπου 10-15 μέρες για να τρέξει την νέα εκκαθάριση και να προσαρμόσει όλα τα εκκαθαριστικά στις έξι δόσεις, τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με αποτέλεσμα οι ουρές που σχηματίζονται στις τράπεζες στο τέλος του μήνα να μην έχουν προηγούμενο.

Για την πλειονότητα των φορολογούμενων το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα θα είναι το ίδιο και το μόνο που θα αλλάξει θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ο οποίος αυξάνεται σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

Δείτε πόση είναι η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα .

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.