ΕΝΦΙΑ, Taxisnet: τα νέα εκκαθαριστικά, οι εκκρεμότητες και οι προθεσμίες

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet.

Στο σύστημα taxisnet αναρτήθηκαν, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (21/9), τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αφορούν περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται οι διορθώσεις και οι υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται από την τροπολογία που ψηφίστηκε προ ημερών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ ΦΑΠ 2013 και ΕΝΦΙΑ.

(β) εξαίρεση από τον φόρο ακινήτων που βρίσκονται στην Κεφαλληνία,

(γ) απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

(δ) μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Eπίσης στην σελίδα του περιουσιολογίου έχει προστεθεί μία ακόμα εκτύπωση διαθέσιμη και στα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, η οποία τους επιτρέπει να δουν αν έχει «περάσει» στο σύστημα η όποια πληρωμή έχουν κάνει μέχρι τώρα για τον ΕΝΦΙΑ.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν γίνει οι διορθώσεις και στα μη ηλεκτροδοτούμενα, ξενοίκιαστα διαμερίσματα που αφορά σε περίπου 700.000 ιδιοκτήτες.

Εκκρεμούν, επίσης, οι μειώσεις φόρου και οι απαλλαγές για 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα ενώ στον επόμενο μήνα τοποθετείται και η μείωση του φόρου για τις μικρές τουριστικές μονάδες, δηλαδή για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πάντως, σύμφωνα με φοροτεχνικούς που επικαλείται το Mega, εφόσον διαπιστωθεί κάποιο λάθος στα στοιχεία, τα οποία έχουν αναρτηθεί, σημαίνει ότι δεν θα έχουν καταχωρηθεί σωστά από τους ίδιους τους φορολογούμενους τα στοιχεία του Ε9.

Δείτε τα νέα εκκαθααριστικά του ΕΝΦΙΑ στο gsis.gr.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.