Πόσες χιλιάδες ευρώ τα ανώνυμα κουπόνια των κομμάτων

Ποιο είναι το νομοσχέδιο για τα ανώνυμα κουπόνια των κομμάτων;

Πλαφόν 150.000 ευρώ τον χρόνο για την έκδοση ανώνυμων κουπονιών για τις οικονομικές εξορμήσεις κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων ορίζει ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Το νομοσχέδιο για τα κουπόνια των κομμάτων έγινε δεκτό επί της αρχής και των άρθρων του κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αναμένεται πλέον να έρθει προς συζήτηση, τον Οκτώβριο, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια αν θα καταψηφίσουν ή θα δηλώσουν «παρών», ενώ οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, χωρίς να αποκλείουν την υπερψήφιση ορισμένων διατάξεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο Αργύρης Ντινόπουλος, δηλώνοντας πάντως ανοικτός για περαιτέρω αύξηση του ποσού αυτού, προβλέπεται ότι:

«Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων δύνανται να διοργανώνουν εξορμήσεις για την οικονομική τους ενίσχυση. Το σύνολο των εσόδων κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού κομμάτων από την οικονομική εξόρμηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ κατ’ έτος.

Στον υπολογισμού του ποσού αυτού δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά αποζημίωσης ή συντάξεων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διατίθενται στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων».

Η επίμαχη διάταξη για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα, ακόμα και σε βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έκαναν λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και φακέλωμα, καθώς θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του αγοραστή στο κουπόνι, ακόμα και για πολύ μικρά ποσά των 5- 10 ευρώ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κόμματα που να αντιμετωπίζονται με πρακτικές Ανώνυμης Εταιρίας στην αγορά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όλγα Γεροβασίλη.

Σε παρέμβαση του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, συμφώνησε στη μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «να δώσουν δημόσια λογαριασμό για τον τρόπο ρύθμισης των χρεών τους προς τις τράπεζες», ώστε «να μην μένουν σκιές και σκελετοί στα ντουλάπια για αδιαφανή χρηματοδότηση κομμάτων».

Περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, προτείνοντας ο βασικός έλεγχος των κομμάτων να γίνεται μέσω των δαπανών τους, καθώς όπως είπε, «όσο μικρότερες είναι τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες τους για μαύρο χρήμα».

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ακόμα δεν έχουν δώσει εξηγήσεις στον λαό για τα δάνειά τους στις τράπεζες, ενώ έκανε λόγο για αυστηρότερο έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων.

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε κοροϊδία τη ρύθμιση για τα κουπόνια, προειδοποιώντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την εφαρμόσει.

Τέλος, για ηλεκτρονικό φακέλωμα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε το νομοσχέδιο, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης, αντέτειναν, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του είναι η διαφάνεια, η άμεση πληροφόρηση του πολίτη και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε πόσες χιλιάδες ευρώ μισθό έπαιρνε Συνδικαλιστής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.