Ποιο κρασί να προτιμάτε ανάλογα με το φαγητό

Ποιο κρασί συνδυάζεται με κάθε φαγητό;

Κρασί και φαγητό είναι αδιαμφισβήτητα δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθώς ένα καλό κρασί μπορεί να συνοδεύσει ένα γεύμα και να το κάνει ακόμα πιο γευστικό.

Ωστόσο, δεν είναι πολλοί εκείνοι, που γνωρίζουν ποιο είδος αλλά και χρώμα κρασιού ταιριάζει με κάθε φαγητό!

Ο κανόνας που λέει ότι το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κόκκινο κρέας είναι από τις πιο παλιές αρχές και έχει λογική και υπόσταση χάρη σε χημικούς λόγους. Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του κρέατος και έτσι όταν πίνουμε κόκκινο κρασί με κόκκινο κρέας το κρέας μας φαίνεται πιο ελαφρύ και το κρασί πιο «στρογγυλό» και «βελούδινο».

Ο δεύτερος βασικός κανόνας σύμφωνα με το in2life.gr, δεν είναι άλλος από το λευκό κρασί με λευκό κρέας. Ο κανόνας αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι τα κρασιά με υψηλή οξύτητα, όπως είναι τα λευκά, ταιριάζουν καλύτερα με λιπαρά λευκά κρέατα και ψάρια, τηγανιτά και μη, έτσι ώστε η οξύτητα να «κόβει» το λίπος και το φαγητό να μη μας λιγώνει.

Ιδανικοί συνδυασμοί:

1) Τα ωμά θαλασσινά και τα όστρακα ταιριάζουν με λευκό κρασί από τη Σαντορίνη, ποικιλίας Ασύρτικο. Το συγκεκριμένο κρασί έχει υψηλή οξύτητα και φίνα αρώματα, τα οποία «δένουν» αρμονικά με τα θαλασσινά και τα όστρακα.

2) Οι ποικιλίες αλλαντικών και κίτρινων τυριών, σερβίρονται εξαίσια με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

3) Πιάτα από έθνικ κουζίνες (κινέζικη, ινδική, ταϋλανδέζικη), ταιριάζουν με λευκό κρασί της ποικιλίας Riesling από την Αλσατία ή τη Γερμανία.

4) Γλυκά με βάση τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, ταιριάζουν με γλυκό κρασί τύπου Vinsanto από τη Σαντορίνη, ενώ ανατολίτικα γλυκά ή γλυκά ταψιού ταιριάζουν καλύτερα με ένα Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο. Eπιδόρπια με βάση την bitter σοκολάτα παντρεύονται τέλεια με μια Μαυροδάφνη Πατρών.

5) Τέλος, ως απεριτίφ ή welcome drink, μπορούμε να προσφέρουμε ένα ελαφρύ αφρώδες κρασί από το Αμύνταιο ή τη Ρόδο.

Διαβάστε γιατί το κόκκινο κρασί βλάπτει την υγεία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.