“Αργοσβήνουν” οι συντάξεις: ποιες αφορούν οι νέες μειώσεις, τι θα γίνει με αναπηρικές

Πότε ξεκινούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις; Ποιες συντάξεις αφορούν οι μειώσεις;

Σημαντικές μειώσεις αναμένονται στις συντάξεις εντός του 2015, καθώς ο τρόπος υπολογισμού που προκύπτει από την εφαρμογή του μνημονιακού ασφαλιστικού νόμου 3863 επιφέρει σειρά αλλαγών σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.

Πέραν από το ύψος της βασικής σύνταξης και το ΕΚΑΣ με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μειωμένες θα είναι και οι κατώτατες συντάξεις, όπως και οι αναπηρικές.

Αναλυτικά, το ύψος της βασικής σύνταξης, σύμφωνα με το νόμο, θα υπολογιστεί με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ανάλογα με το πώς θα εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος συντελεστής, η βασική σύνταξη θα ξεκινά από 330 ευρώ και με το ζόρι θα φθάνει τα 360 ευρώ.

Μειώσεις θα υπάρξουν και στις κατώτατες – εγγυημένες συντάξεις, που σήμερα είναι στα 486 ευρώ. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η μείωση μπορεί να είναι της τάξης του 20%, καθώς η βάση υπολογισμού της είναι το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε με νόμο κατά 22% και παραμένει καθηλωμένο στα 26,18 ευρώ, έναντι 33 ευρώ πριν από το νόμο του 2012. Παράλληλα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η κατώτατη σύνταξη δίνεται με τη συμπλήρωση της 15ετίας, ήτοι 4.500 ένσημα.

Όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις, αναμένονται ισχυρές μειώσεις, καθώς σύμφωνα με το νόμο η βασική σύνταξη θα μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ασφαλισμένους με αναπηρική σύνταξη που δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, εάν οι δικαιούχος αναπηρικής σύνταξης με λίγα χρόνια ασφάλισης, θα λαμβάνει το ποσοστό που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης ή θα μένει στην βασική σύνταξη.

Διαβάστε ποιες οι 10 ανατροπές στον υπολογισμό των συντάξεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.