Σεπτέμβριος: πώς πήρε το όνομά του ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου

Πώς πήρε το όνομά του ο Σεπτέμβριος;

Ο Σεπτέμβριος ή Σεπτέμβρης ή Σταυρίτης είναι ο ένατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και πρώτος μήνας του Φθινοπώρου.

Ο Σεπτέμβριος περιλαμβάνει 30 ημέρες και ήταν ο 7ος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου εξ ου και η ονομασία του.

Ο λαός μας συνηθίζει να λέει πως: «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας», ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε την εν λόγω παροιμία!

Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης και ο μήνας της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για μια νέα χρονιά. Από τις αρχές, άλλωστε, του 4ου αιώνα μ.Χ. -σύμφωνα με το enikos.gr- ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού, αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της ινδικτιώνος. Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως «αρχή της ινδίκτου».

Ο Σεπτέμβριος, όμως, έχει κι άλλες ονομασίες, όπως «Σταυριάτης» ή «Σταυρίτης», λόγω της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα, κυρίως, όμως, ο είναι γνωστός με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής».

Διαβάστε τι καιρό θα κάνει την 1η Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.