Όλα έτοιμα για το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία: τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις

Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις για το δημοψήφισμα στη Σκωτία;

Η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας έφτασε για τη Σκοτία με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν ανεξαρτητοποίηση ή παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο δημοψήφισμα ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» στην ερώτηση: Η Σκοτία θα πρέπει να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος;

Με 4,285,323 πολίτες – 97% του εκλογικού σώματος- με εκλογικό δικαίωμα, αναμένεται ένα ιστορικό ποσοστό συμμετοχής. Η ψήφοι θα υπολογιστούν σε κάθε μία από τις 32 τοπικές αρχές της Σκοτίας.

Αυτές θα περιλαμβάνουν και 789,024 επιστολικές ψήφους αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει ποτε καταγραφεί σε επιστολικές ψήφους στη Σκοτία.

Αφού οι ψήφοι καταμετρηθούν, ο υπάλληλος της εφορευτικής σε κάθε περιοχή θα μεταφέρει το αποτέλεσμα στην επικεφαλής της εφορευτικής στο Εδιμβούργο, Μέρι Πιτκέιλθι. Με την έγκρισή της θα ανακοινώνεται το αποτέλεσμα
Όταν τα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και απο τις 32 περιφέρειες, η επικεφαλής θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Royal Highland Centre, έξω από το Εδιμβούργο.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας). Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 σήμερα.Όσο για την ώρα ανακοίνωσης, θα βρει πιθανότατα τους πολίτες στην ώρα του πρωινού, δηλαδή μεταξύ 06. και 07.30 το πρωί της Παρασκευής.

Το δημοψήφισμα είναι πιθανόν να σηματοδοτήσει το τέλος μιας παλιάς ένωσης 307 ετών μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας. Ύστερα από δύο χρόνια έντονης δημόσιας συζήτησης, η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κράτους.

Προηγείται το το «Όχι»

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.

Σε άλλη δημοσκόπηση που που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκοτίας, ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αργά χθες, παραμονή του δημοψηφίσματος την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», σε μήνυμά του στο Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο», δήλωσε σε μήνυμά που έστειλε από το λογαριασμό του στον Λευκό Οίκο, στο τέλος του οποίου υπήρχαν τα αρχικά «bo»,ένδειξη ότι πρόκειται για μήνυμα του προέδρου.

Σε αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν λέξη προς λέξη η δήλωση στην οποία είχε προβεί ο αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Όταν ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβε για άλλη μια φορά την ίδια φράση.

Διαβάστε γιατί η Σκωτία θέλει την ανεξαρτησία της.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.