Τάφος Αμφίπολης: γιατί έχει ξεσπάσει “βεντέτα” ανάμεσα σε Περιστέρη-Παλαγγιά

Γιατί έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα σε Περιστέρη-Παλαγγιά για τον τάφο της Αμφίπολης;

Συνεχίζονται με καθυστερήσεις οι εργασίες της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων συνεχίζεται με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων που διχάζουν την κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη επιτέθηκε στην καθηγήτρια συνάδελφό της Όλγα Παλαγγιά η οποία έχει εκφράσει την πεποίθησή της ότι ο τάφος δεν είναι Μακεδονικός όπως υποστηρίζει η ίδια αλλά Ρωμαϊκός.

«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Όλγα Παλαγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων, αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου», είπε η κα Περιστέρη.

Η κα Παλαγγιά έσπευσε να απαντήσει μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών.
«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε.
Και συνέχισε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κα Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ…»

«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», είπε η κα Παλαγγιά και πρόσθεσε:

«Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση!»
Η κα Περιστέρη χθες είχε δηλώσει σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα.»

«Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε», είπε η κα Παλαγγιά.

Σχετικά με την επιμονή της κ. Παλαγγιά ότι ο τάφος είναι των Ρωμαϊκών χρόνων είπε:

«Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Ηχρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω αλλά ο χρόνος θα δείξει».

Διαβάστε το δυσάρεστο νέο με τη λεηλασία του τάφου της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.