Μυστήριο στην Αμφίπολη: “Το κεφάλι δεν είναι της Σφίγγας αλλά της…”

Ποιες οι εξελίξεις στις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης; Πώς αλλάζουν τα δεδομένα για τη Σφίγγα;

Μεγάλη είναι η αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα για τον τάφο της Αμφίπολης, η οποία ακόμη και σήμερα… καλά κρατεί.

Από τη μία πλευρά αρχαιολόγοι, οι οποίοι εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης εκφράζοντας τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα στον τάφο της Αμφίπολης και από την άλλη ένα άλλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας που παραμένει σιωπηλό μπροστά στις εξελίξεις, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η δεύτερη ομάδα επιστημόνων αρνείται ακόμα και την κυρίαρχη άποψη ότι το γυναικείο κεφάλι που βρέθηκε ανήκει σε Σφίγγα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου. Οι αρχαιολόγοι αυτής της σχολής εκτιμούν ότι το επόμενο εύρημα θα είναι ένα διαφορετικού τύπου άγαλμα, δεν αποκλείεται της Περσεφόνης, στο οποίο το κεφάλι που βρέθηκε θα ταιριάζει απόλυτα. Η στιλπνότητα του λευκού μαρμάρου, η πιστή απόδοση της υφής του δέρματος της υποτιθέμενης “Σφίγγας” δεν ταιριάζει καθόλου με το εμφανώς λιγότερο περίτεχνο σώμα των μυθικών τεράτων που δεσπόζουν στην είσοδο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Από πλευράς του, το υπουργείο Πολιτισμού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι το κεφάλι που βρέθηκε ανήκει στη Σφίγγα της ανατολικής πτέρυγας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κάτι που θα επιβεβαίωνε την ενότητα κεφαλιού και σώματος του αγάλματος θα ήταν μία πρόβα, δηλαδή μία πρόχειρη τοποθέτηση του κομμένου τμήματος στο ακέφαλο κορμί της Σφίγγας.

Παρά τις σχετικές ειδήσεις που ανέφεραν ότι έγινε απόπειρα τοποθέτησης του κεφαλιού στο σώμα, ακολούθησαν οι διαψεύσεις, οι οποίες βάζουν στην άκρη την οποιαδήποτε πιθανότητα, έστω και στιγμιαίας απόπειρας αποκατάστασης του γλυπτού, με το αιτιολογικό ότι οι Σφίγγες παραμένουν τυλιγμένες για λόγους προστασίας.

Διαβάστε πού και πώς βρέθηκαν τα φτερά των Σφιγγών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.