ΕΝΦΙΑ, Taxisnet: πόσο είναι το πρόστιμο για όσους δεν πλήρωσαν

Πόσο είναι το πρόστιμο για όσους δεν πλήρωσαν τη δόση του ΕΝΦΙΑ;

Πρόστιμα και προσαυξήσεις περιμένει όσους δεν πλήρωσαν μέχρι χθες την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι δεν πλήρωσαν τον φόρο, με βάση την νομοθεσία, από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, απέκτησαν μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία προσαυξάνεται κατά 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.

Στο μεταξύ, περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα δουν «μαγικά» στο Taxisnet, καθώς η επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα τους έρθουν μειωμένες! Η αυτόματη μείωση προέρχεται από τις βελτιώσεις που έγιναν στον νόμο και αφορά όσους έχουν ακίνητα εκτός αντικειμενικών, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία άνω του 80%.

Όσοι δικαιούται την έκπτωση θα πρέπει να περιμένουν περίπου μέχρι τις 20 του μήνα, ώστε να «ανέβουν» στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά και να δουν το μειωμένο ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν.

Τέλος, όσοι έχουν κάνει λάθη στο Ε9 (με αποτέλεσμα να τους έρθει ο ΕΝΦΙΑ σε ύψη που «ζαλίζουν») θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να ανοίξει το σύστημα και να κάνουν διορθώσεις. Μάλιστα, αν δικαιούται έκπτωσης, θα την δουν στη δόση του Δεκέμβρη.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η δεύτερη δόση του φόρου θα έρθει μειωμένη, σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Διαβάστε αναλυτικά ποιοι θα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ από την επόμενη δόση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.