Ποιο το ελληνικό νησί που οι κάτοικοι ξεχνούν να… πεθάνουν

Ποιο ελληνικό νησί θεωρείται πρώτο στη μακροζωϊα των κατοίκων του;

Ένα άρθρο – αφιέρωμα των New York Times το 2012 είχε δώσει μια εξήγηση για ένα παράξενο φαινόμενο που συμβαίνει σε ελληνικό νησί, στο οποίο κυριολεκτικά οι κάτοικοι ξεχνούν να… πεθάνουν.

Πρόκειται για την Ικαρία, όπου οι κάτοικοι έχουν καταφέρει με το δικό τους τρόπο να ζουν περισσότερο.

Εκείνο το άρθρο φέρνει ξανά στην επιφάνεια ο αρθρογράφος των Irish Times, Γουίλιαμ Ρεβίλ, καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο UCC. Σημειώνει πως στην Ικαρία ζουν περίπου 10.000 κάτοικοι, 30 μίλια από τις τουρκικές ακτές. Με τον τρόπο ζωής του ζουν περίπου ως τα 90, ηλικία που οι αμερικανοί δεν μπορούν να φανταστούν. Επιπλέον μόνο το 1/4 των ηλικιωμένων κατοίκων πάσχουν από άνοια, επίσης ζουν 10 φορές περισσότερο από τους αμερικανούς ακόμα και αν έχουν προσβληθεί από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, ενώ πάσχουν λιγότερο από κατάθλιψη.

Στο άρθρο των NY Times συμπεριλαμβανόταν και η συνέντευξη ενός Ικαριώτη κατοίκου, του Σταμάτη Μωραϊτη που έπασχε από καρκίνο και οι γιατροί του είχαν δώσει μόλις εννέα μήνες ζωής. Το πρώτο διάστημα ο κ. Μωραϊτη έμεινε στο κρεβάτι και είχε τη γυναίκα του να τον συντρέχει. Όταν οι φίλοι έμαθαν τα νέα, άρχισαν να τον επισκέπτονται κάθε απόγευμα, μιλώντας και γελώντας μαζί του, ενώ παράλληλα «έβρεχαν» τις κουβέντες με τοπικό κρασί.

Ο κάτοικος λοιπόν της Ικαρίας είχε δηλώσει «Εδώ όλοι μένουμε ξύπνιοι ως αργά, ξυπνάμε επίσης αργά και δεν ξεχνάμε να παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας έναν υπνάκο. Κανένας μας δεν φοράει ρολόι, δεν μας ενδιαφέρει η ώρα. Μόλις 15 χιλιόμετρα από εδώ υπάρχει η Σάμος και εκεί η ζωή είναι τελείως διαφορετική. Ενδιαφέρονται για το χρήμα, εδώ δεν μας ενδιαφέρουν. Δεν είμαστε ένα μέρος για το “εγώ”, αλλά για το “εμείς”».

Διαβάστε ποιο ελληνικό νησί πωλείται.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.