Παρέλαση 28η Οκτωβρίου: αστυνομία, κάγκελα και εμπόδιο τον καιρό [video]

Τι συνέβη στις παρελάσεις τις 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα; Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο.

Ολοκρηρώθηκε και η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δώσουμε την μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση και ότι θα τα καταφέρουμε.

«Ήταν μια εξαιρετική παρέλαση. Η Ελλάδα και οι ένοπλες δυνάμεις, ο λαός όλοι είμαστε πολύ δυνατοί, είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την όποια απειλή. Είναι μια εξαιρετική μέρα μνήμης, μια ημέρα εξαιρετικής τιμής και σεβασμού προς εκείνους που το 1940 πολέμησαν και ανέτρεψαν τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ότι η δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να επικρατήσει» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός λαός σήμερα αγωνίζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Υποφέρουμε. Το ξέρω. Εύχομαι με αλληλεγγύη, αγάπη και ενότητα να ξετυλίξουμε τις αρετές εκείνες, όσων πολέμησαν και σκοτώθηκαν στα αλβανικά βουνά. Η κρίση δεν θα μας νικήσει και ελπίζω ότι θα την ξεπεράσουμε».

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα η οποία διήρκησε 35 λεπτά και διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, άνοιξαν οι κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα

Ζάκυνθος

Η δυνατή βροχή χάλασε τα σχέδια και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στο νησί, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος νωρίς το πρωί πήγε στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, όπου έγινε η καθιερωμένη δοξολογία και στην συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt
Ακόμα στεφάνι κατέθεσαν, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς καθώς και οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Συνδυασμένο με το βαρύ σκηνικό του καιρού, το …εορταστικό κλίμα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου είναι σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στο Ρέθυμνο η δυνατή βροχόπτωση ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν την προγραμματισμένη παρέλαση

Κρήτη

Στο Ηράκλειο , τα κάγκελα που έχουν στηθεί στα σημεία όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστους Στρατιώτη και στους δρόμους όπου πραγματοποιείται η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου απέτρεψαν αρκετούς πολίτες από το να σπεύσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, ωστόσο δεν ήταν λίγοι και αυτοί που δεν πτοήθηκαν … Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερο κόσμο από πέρυσι

Σύμφωνα με το www.cretalive.gr δεν έλλειψαν και οι αποδοκιμασίες κυρίως την ώρα που κετέθετε στέφανο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Ωστόσο δεν είχαμε επεισόδια όπως άλλες χρονιές

Ακολουθεί η παρέλαση κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας από το ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, Πλατεία Κορνάρου, Κυρίλλου Λουκάρεως μέχρι το ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά, των ακόλουθων τμημάτων:

Της Φιλαρμονικής του Δήμου, Των Αναπήρων Πολέμου-Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού των Εθελοντών Σαμαρειτών, του Σωματείου Ποντίων Ηρακλείου ”Εύξεινος Λέσχη”, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού « Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Αγ. Πολύκαρπος», του Συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου «Η Σμύρνη», του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», της ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Βενιζελείου Νοσοκομείου, του Ομίλου βρακοφόρων Νέας Γενιάς, του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού

« Ο Αετογιάννης», του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Άγιος Σπυρίδωνας», των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, του ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

Στο Ρέθυμνο, ακυρώθηκε λόγω της ισχυρής βροχής, η σημερινή παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη κατάθεση στεφάνων.

Πάτρα

Σε επιφυλακή είναι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο επεισοδίων, κάτι το οποίο εκφράστηκε και κατά τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών, κατά την οποία αποφασίστηκε για μία ακόμη φορά, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο χώρος της εξέδρας των επισήμων να αποκλειστεί με κάγκελα ώστε να μην είναι προσβάσιμη στους πολίτες,

Όπως αναφέρει το www.dete.gr παρά την παρέμβαση με επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, να απομακρυνθούν φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια τα κάγκελα, ωστόσο η απόφαση που ελήφθη ήταν πως δε θα ήταν ασφαλές να γίνει κάτι τέτοιο.

Και αυτό γιατί μπορεί να βρεθεί στο… επίκεντρο διαμαρτυριών από Πατρινούς και Πατρινές, ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νικόλαος Μαντζούφας, ο οποίος θα καταφθάσει στην Πάτρα σήμερα για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, εκτός από το κενό ασφαλείας από την εξέδρα των επισήμων, να είναι και φέτος σε επιφυλακή όλη η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., οι ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙ.ΑΣ., καθώς και τα ΜΑΤ, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Διαδήλωση από το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, ήδη οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου (απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της παρέλασης, θα συμμετάσχει στην πορεία.

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στον τόπο που έπεσε η πρώτη βόμβα στην Ελλάδα από σμήνη φασιστικών βομβαρδιστικών ιταλικών αεροπλάνων, μπροστά στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, με τους πρώτους νεκρούς και τραυματίες.

Καλαμάτα

Με σύμμαχο τον καιρό και με πολύ κόσμο η παρέλαση

Με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού του “OXI” και στην Καλαμάτα.

Την παρέλαση που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, όλα κύλησαν χωρίς απρόοπτα, ενώ σύμμαχος ήταν και ο καιρός που κατάφερε να «αντέξει» χωρίς βροχή μέχρι το τέλος της παρέλασης.

Πιο συγκεκριμένα το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Καλαμάτα: Στις 7.00 το πρωί της Τρίτης θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, η δε Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα περιέλθει τις οδούς της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια. Στις 8.00 θα γίνει έπαρση της σημαίας στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στις 10.15 θα αναπεμφθεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αντώνιος Πυρούσης, φιλόλογος του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, με τίτλο «Το Έπος του ’40 – Μια ιστορική και ηθική θεώρησή του». Ακολούθως, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου και θα κατατεθούν στέφανοι.

Στις 11.15 ξεκίνησε η παρέλαση προ των επισήμων στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, επί της οδού Αριστομένους.

• Άρις: Στον Άρι, περί ώρα 9.30, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τελεσθεί δοξολογία και στη συνέχεια θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος. Θα επακολουθήσει στην πλατεία παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Αικατερίνη Κάρκαλη, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης, μαθητές του Δημοτικού θα απαγγείλουν ποιήματα. Μετά το πέρας της εορτής θα παρατεθεί μικρή δεξίωση στην πρώην αίθουσα ΚΕΠ Άριος.
• Αρφαρά: Στ’ Αρφαρά, στις 9.45 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον φιλόλογο του Γυμνασίου Αρφαρών κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο. Ακολούθως, στην πλατεία του ηρώου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Κατόπιν, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών. Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά την προσφώνηση του υπεύθυνου Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας, μαθητές θα απαγγείλουν ποιήματα και κατόπιν μαθήτριες και μαθητές θα αποδώσουν εθνικούς χορούς. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.
• Θουρία: Στη Θουρία, στις 10.30 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας. Στη συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ηρώων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την Παναγιωτίτσα Ανδρεάκου, διευθύντρια του Γυμνασίου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της, θα δοθεί δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Δημοτικής Ενότητας.

Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου,παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στις 12:25 θα γίνει επίδειξη με ακροβατικά που θα πραγματοποιήσει αεροσκάφος F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με περίπου 2.000 αστυνομικούς επί ποδός, ενώ ο κ. Παπούλιας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Δευτέρας.

Την κυβέρνηση, στην παρέλαση, εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παρελαύνουν τώρα οι πολιτιστικοί και παραδοσιακοί σύλλογοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας

Παρόντες οι Μικρασιάτες στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά φέτος εκτός από τα στρατιωτικά τμήματα και τα πολεμικά αεροσκάφη θα παρελάσουν και οι σκύλοι του Στρατού που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη φύλαξη των στρατοπέδων.

Θεσσαλονίκη: ΜΑΤ και κάγκελα παντού για τη στρατιωτική παρέλαση – Τα σκυλιά του στρατού μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων.

Η 28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημέρα που γράφτηκε στην ελληνική ιστορία. Ο φασισμός του Μουσολίνι χτυπά την Ελλάδα και η ιταλική κυβέρνηση αποστέλλει τελεσίγραφο με το οποίο απαιτεί την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει στρατηγικά σημεία της χώρας.

Η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο έμελλε να αποτελέσει διαχρονικό σύμβολο της ελληνικής υπερηφάνειας και του πατριωτισμού, ενώ η ημερομηνία καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Σύμβολό της μόνο μία λέξη: «Όχι».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα και τη στρατιωτική στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια

Όπως κάθε χρόνο, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα εορταστεί με κάθε λαμπρότητα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το πρωί της Τρίτης στις 11.00 με τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα και τη στρατιωτική στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα, Πειραιά, και Θεσσαλονίκη.

Ο εορτασμός στη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, στις 10.30 το πρωί ο κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις 11.00 θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών (πεζοπόρων και μηχανοκίνητων) τμημάτων, η οποία θα γίνει ενώπιόν του και ενώπιον του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στη συμπρωτεύουσα για την ασφάλεια της διεξαγωγής των εκδηλώσεων, ενώ έχουν τοποθετηθεί κάγκελα ασφαλείας κατά μήκους της οδού Τσιμισκή.

Η παρέλαση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 15 λεπτά. Αμέσως μετά, έχει προγραμματιστεί για τις 12.25 επίδειξη με ακροβατικά που θα πραγματοποιήσουν αεροσκάφη τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παπούλιας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το απόγευμα της Δευτέρας. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας επισκέφτηκε το ΥΜΑΘ και απένειμε τον χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής στον διευθυντή του ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσιο και στην αγωνίστρια του ’40 Αθηνά Ντιναλέξη, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τρία βιβλία με θέμα την «Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο», την «Ευρωπαϊκή Χαρτογραφία και Πολιτική: Η περίπτωση της Μακεδονίας» και το Άγιον Όρος.

«Η Θεσσαλονίκη σάς αγαπά και σας υπολείπεται» δήλωσε ο κ. Ορφανός, απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια.

Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Υπό αστυνομικό κλοιό θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Mε εντολή της αστυνομίας, έκλεισε λίγο μετά τις 10.00 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στις 11.00 υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ήδη έχουν τοποθετηθεί κάγκελα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση προς την εξέδρα των επισήμων θα γίνεται μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις από τον δήμο.

Ειδική διαπίστευση από το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων φέρουν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι φωτορεπόρτερ που θα καλύψουν την παρέλαση.

Οι γονείς θα μπορούν να δουν τα παιδιά τους στην οδό Πανεπιστημίου, από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διαμαρτυρία σχολικών φυλάκων στο Σύνταγμα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις είναι οι σχολικοί φύλακες, που πραγματοποίησαν μια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, θα ισχύσουν σε όλους τους δήμους της Αττικής το πρωί της Τρίτης, λόγω διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, στις 10 το πρωί έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, στον Δήμο Αθηναίων (κεντρική παρέλαση), η κυκλοφορία θα διακοπεί από τις 07.00 το πρωί έως το πέρας της παρέλασης ως εξής:

– Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της
– Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο
– Λ. Β. Σοφίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σέκερη.

Στο Κολωνάκι, λόγω δοξολογίας στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τις 06.00 το πρωί έως το πέρας των εκδηλώσεων, η κυκλοφορία θα διακοπεί σε:

– Σκουφά, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
– Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της
– Σόλωνος, μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα
– Δημοκρίτου, μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

Στον Δήμο Πειραιά, οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κατά τις ώρες 07.00-14.00 σε:

– 34ου Συντάγματος Πεζικού, μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου
– Ηρώων Πολυτεχνείου, μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας
– Β. Γεωργίου, μεταξύ των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Το Έπος του ’40

Ήταν περίπου 03.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν o Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος (λιμένες, αεροδρόμια κ.λπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα στην οικία του στην Κηφισιά , από τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου, ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

Ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα τη συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μού είπε ”αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε “Όχι”. Του πρόσθεσα ότι “αν ο στρατηγός Παπάγος…”. Ο Μεταξάς με διέκοψε και επανέλαβε: “Όχι”. Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε τη θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με τη λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις παρελάσεις τις 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα:

Δείτε τα βίντεο από από τις παρελάσεις τις 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Δείτε τις φωτογραφίες από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.