Καταθέσεις: πότε τα αποτελέσματα των stress tests, τι φοβούνται οι τράπεζες. Παρασκήνιο

Τι φοβούνται οι τράπεζες εν όψει των αποτελεσμάτων για τα stress tests;

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των 130 τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πλησιάζει (26 Οκτωβρίου), με το ενδιαφέρον να «κορυφώνεται», εν αναμονή της ετυμηγορίας για τους επιτυχόντες και τους αποτυχόντες της δοκιμασίας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν τα stress tests ως ένα βήμα για την «απελευθέρωση» του δανεισμού, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, όπου φιλοξενεί τις δηλώσεις των επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της νότιας Ευρώπης, η οποία και υπέστη μεγάλο πλήγμα, εν μέσω της κρίσης.

«Μετά από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση, όταν αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες για τα κεφαλαιακά επίπεδα, οι τράπεζες θα είναι πιο ανοιχτές σε πιστώσεις», σημειώνει ο Giuseppe Castagna, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Banca Popolare di Milano Scarl, εκτιμώντας ότι η ετήσια αύξηση των δανείων θα ανέλθει στο 5% μέσα στο 2016.

Να σημειωθεί πως τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σημείωσαν ετήσια πτώση κατά 1,5% τον Αύγουστο και πρόκειται για την 28η συνεχόμενη μηνιαία πτώση που καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Jose Manuel Gonzalez-Paramo, μέλος του Δ.Σ. της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA που υπηρέτησε και ως εκτελεστικό μέλος στην ΕΚΤ, πριν από την ένταξή του στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η επιφυλακτικότητα των τραπεζών να δανείζουν, την ώρα που η ΕΚΤ τις πιέζει, προκειμένου να διευθετήσουν τα οικονομικά τους, ίσως περιόρισε τη ζήτηση για τα φθηνά μακροπρόθεσμα κεφάλαια η που προσέφερε η ΕΚΤ, τον περασμένο μήνα, για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Τώρα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τράπεζες θα είναι πολύ ευτυχείς να ζητήσουν αυτά τα χρήματα».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι αμφιβάλλουν αν τα μέτρα της ΕΚΤ θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη, εκτός και εάν οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Εφ ‘όσον δεν υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις δεν θα ανακάμψουν», έχει δηλώσει ο Juergen Fitschen, συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG. Εντούτοις, περιέγραψε τον ρόλο της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ως «ένα ορόσημο για μια σταθερή και ασφαλή ευρωπαϊκή βιομηχανία χρηματοδότησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Olivier Lefevre από τον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων της γαλλικής τράπεζας Natixis SA, τα αποτελέσματα των stress tests μπορεί να ωθήσει τις τράπεζες στο να αποκτήσουν τοπικούς ανταγωνιστές και να συμβάλει στην ενίσχυση των κερδών στα επόμενα δύο έτη.

«Σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ιταλία, θα δείτε συγχωνεύσεις μεταξύ των εγχώριων τραπεζών», εκτίμησε, μάλιστα, ο Lefevre, σημειώνοντας πως το σύστημα είναι «πάρα πολύ κατακερματισμένο» και η κερδοφορία είναι «αρκετά κακή».

Πάντως, σύμφωνα με τον Pierfrancesco Saviotti, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Banco Popolare SC της Βερόνα, οποιαδήποτε ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. «Υπάρχει πολλή ρευστότητα στο σύστημα, έτσι εάν η ζήτηση ανακάμψει, οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να δανείσουν», είπε.

Υπό μεγάλες πιέσεις οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες

«Οι επενδυτές των τραπεζών δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση». Έτσι ξεκινάει το δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, η οποία αναφερόμενη στον πανικό στις αγορές, την προηγούμενη εβδομάδα, δίδει έμφαση στις πιέσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες. Όπως σημειώνεται, οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανάπτυξη και στα επιτόκια, επομένως τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να πουλήσει κανείς, εν όψει και των ανακοινώσεων για τα stress tests.

Το μεγάλο ερώτημα για τη διαδικασία είναι γιατί διενεργείται, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Γίνεται με στόχο να τερματιστούν οι ιδιοτροπίες της κατηγοριοποίησης των επισφαλών δανείων και της αποτίμησης των assets και απλώς να προωθήσουν τη διαφάνεια στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών ή γίνεται για να διασφαλίσει ότι όλες οι τράπεζες έχουν στ αλήθεια τα κεφάλαια που χρειάζονται; Η Daniele Nouy, επικεφαλής του νέου ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού οργανισμού, έχει δηλώσει ότι κυρίως είναι για το πρώτο αν και οι επενδυτές σαφώς υποπτεύονται το δεύτερο.

Όπως σημειώνεται, η αξιολόγηση των assets έχει στόχο έχει να εναρμονίσει τους κανόνες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι τράπεζες που έχουν πολλά να χάσουν από μια εξονυχιστική επαναξιολόγηση των βιβλίων τους, συχνά σε χώρες με τους ασθενέστερους εγχώριους κανόνες, είναι οι πιο ευάλωτες.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται οι πορτογαλικές, οι μικρότερες γερμανικές και οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι πιο πιθανό να «υποφέρουν». Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι μεγαλύτεροι φόβοι αφορούν στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Οι μετοχές της Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής γνώρισαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και από τη Monte dei Paschi, όπως παρατηρείται.

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο για να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο επισφαλές τμήμα των κεφαλαίων τους. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει αυτά τα στοιχεία με έντοκα γραμμάτια, αλλά πρόκειται για δεσμεύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, σύμφωνα με τη Citigroup. Οι μετοχές σε αυτές τις τράπεζες έχουν ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, από τη στιγμή που η ΕΚΤ παρείχε επιπλέον στήριξη ρευστότητας. «Αλλά αυτό είναι δεκανίκι, όχι θεραπεία», υπογραμμίσει η Wall Street Journal, συνεχίζοντας ότι το μεγαλύτερο ζήτημα παραμένει, καθώς τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και ενώ υπάρχουν τράπεζες, σε ολόκληρη την Ευρώπη, που έχουν υψηλότερη μόχλευση και χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίου.

«Η ΕΚΤ ξέρει σίγουρα τι φοβούνται οι επενδυτές: Ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερη ισότητα – όχι μόνο για τη δική τους αποκατάσταση, αλλά και για εκείνη της οικονομίας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πόσες τράπεζες θα αποτύχουν;

Και ενώ η 26η Οκτωβρίου δεν είναι μακριά και με τις μετοχές των τραπεζών να υφίστανται ήδη τις πιέσεις, έχουν αρχίσει να πέφτουν τα στοιχήματα για τις επιδόσεις των τραπεζών.

Στο CNBC, μάλιστα, διενεργείται και σχετική δημοσκόπηση.

Διαβάστε ποια τα τελικά αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.