“25 τράπεζες κόβονται στα stress tests”: ποιες χώρες στη μαύρη λίστα

Ποιες χώρες βρίσκονται στη μαύρη λίστα για τα stress tests στις τράπεζες;

Μια ομάδα 25 τραπεζών έχουν αποτύχει να περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ, ενώ 10 εξ αυτών συνεχίζουν να έχουν προβλήματα κεφαλαίων, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τις απόψεις δύο ατόμων που κατά το πρακτορείο γνωρίζουν το ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε χθες το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Reuters, τα stress tests της ΕΚΤ βρήκαν ότι τράπεζες από την Ελλάδα, την Κύπρο, της Σλοβενία και Πορτογαλία, βρέθηκαν να είναι κάτω από το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου κάνουν λόγο ότι 10 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την ομάδα των 25, παραμένει ακόμα και τώρα σε ανάλογες δυσκολίες.

Αντίθετα, από αυτά που διαρρέουν, οι Ισπανικές και οι Γαλλικές τράπεζες είναι πολύ καλύτερη κατάσταση από την αναμενόμενη.

Τα αποτελέσματα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Κυριακή, θα δώσουν την ολοκληρωμένη εικόνα για την ευρωστία των 130 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα έχουν διορία δύο εβδομάδων για να υποβάλουν πλάνο στην ΕΚΤ για την κάλυψη του όποιου κενού, με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης να αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη τους.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τα stress tests χαρακτήρισε ως εικασίες και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

«Τα αποτελέσματα δεν θα είναι τελικά μέχρι να τεθούν υπόψιν του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, και η δημοσιοποίηση τους θα γίνει αμέσως μετά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ποιες ελληνικές τράπεζες αποτυγχάνουν στα stress tests.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.