Εξελίξεις στην Αρχαία Αμφίπολη: “Ο τάφος δεν είναι… τάφος” (!)

Ποιες οι εξελίξεις στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης;

Νέες αμφισβητήσεις και πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για τον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης από δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα Τα Νέα ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Tο γεγονός ότι στο ταφικό μνημείο της Αρχαίας Αμφίπολης, δεν έχουν βρεθεί πόρτες μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για Μακεδονικό τάφο όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα. Σημειώνει όμως, ότι μπορεί όταν αποκαλυφθεί πλήρως «να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για τους μακεδονικούς τάφους, δεδομένου ότι δεν έχουν σαφή τυπολογία».

«Δεν υπάρχουν πόρτες διότι τα ανοίγματα που έχουν βρεθεί με τις Σφίγγες , τις Καρυάτιδες, αλλά και τα ακόσμητα είναι πύλες και οι χώροι που ακολουθούν είναι περάματα και όχι θάλαμοι» συμπληρώνει και τονίζει ότι «μπορεί να πρόκειται για συστάδα τάφων ή να έχει και άλλα μνημεία εσωτερικά του. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα όσο δεν ξέρουμε την κάτοψή του».

Την άποψη του καταθέτει και αρχαιολόγος που σημειώνει: «Με έχει σκανδαλίσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόρτες στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης. Ακόμα και πιο φτωχικοί μακεδονικοί τάφοι έχουν τουλάχιστον μια διπλή μαρμάρινη θύρα», τονίζει ο αρχαιολόγος που έχει πείρα από ανασκαφές. «Η μόνη λογική εξήγηση είναι να μην πρόκειται για μακεδονικό τάφο. Ίσως και, δεδομένου ότι φαίνεται πως διαθέτει υπόγειο χώρο, να πρόκειται για έναν χώρο λατρείας που συνδέεται με τον Διόνυσο, ο οποίος απολάμβανε ιδιαίτερες τιμές στη Μακεδονία, και τα ορφικά μυστήρια» υποστηρίζει ο ακαδημαϊκός.

Δείτε τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης στα βάθρα τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.