Mικρολίμανο: το άγνωστο παρελθόν του Αλβανού μακελάρη

Ποιο το το άγνωστο παρελθόν του Αλβανού μακελάρη στο Μικρολίμανο;

Κλοπές, ένοπλες ληστείες, αιματηρές επιθέσεις, συλλήψεις και φυλακίσεις, «αποδράσεις» εκμεταλλευόμενος τα νομικά κενά και εσχάτως νούμερο ένα καταζητούμενος είναι κάποια από τα αποτελέσματα της δράσης του 31χρονου Αλβανού Βάκο Αρμπέρ, υπεύθυνου για το τυφλό χτύπημα στο Μικρολίμανο, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό έξι πολιτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς -όπως αναφέρεται- δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να σκοτώσει, αφού το όνομά του εμπλέκεται σε τουλάχιστον μία περίπτωση δολοφονίας.

​Ο 31χρονος Αλβανός είχε φυλακιστεί για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών

Ο ίδιος από τη δεκαετία του 2000 ζούσε στη Μυτιλήνη, όπου απασχόλησε τις Αρχές για πρώτη φορά το 2007, διακινώντας ποσότητα χασίς, ενώ το 2009 διαπράττοντας 3 «καλά οργανωμένες και αποτελεσματικές» διαρρήξεις σε σπίτια, δεν απέφυγε τελικά το λάθος που οδήγησε στη σύλληψή του.

Εκτίοντας την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, Μαλανδρίνου και Χανίων, ζήτησε και έλαβε άδεια, χωρίς ποτέ να επιστρέψει. Η ΕΛ.ΑΣ. τον αναζητεί από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ αξιωματικοί εκτιμούν ότι ο βίαιος χαρακτήρας του διαμορφώθηκε ουσιαστικά μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η αναζήτηση άρχισε να γίνεται πιο έντονη, όταν οι αξιωματικοί εξακρίβωσαν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ευθύνεται για τις δύο επιθέσεις με πυροβολισμούς στις 6 Οκτωβρίου έξω από καφενείο στην οδό Αριστοτέλους 106 στον Αγιο Παντελεήμονα και στις 31 Οκτωβρίου σε καφέ μπαρ στο Μεταξουργείο, όπου είχε γαζώσει και τότε το μαγαζί κι είχε σκοτώσει έναν 44χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του μπορεί να εμπλέκεται και σε περιστατικό πυροβολισμών στην οδό Μιχαλακοπούλου, αλλά και στην επίθεση με όπλο εναντίον ενός Αιγύπτιου.

​Ο δράστης μάλλον διαθέτει περισσότερα από ένα καλάσνικοφ.Σύμφωνα με τη βαλλιστική έκθεση της επίθεσης, το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε ο Αλβανός δράστης στο Μικρολίμανο είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα χτυπήματα με τα οποία εμπλέκεται το όνομά του. Αυτό συνεπάγεται ότι, εφόσον όντως πρόκειται για τον ίδιο δράστη, αυτός έχει τουλάχιστον δύο όπλα στην κατοχή του.

Εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες σε Αττική και νησιά

Η έρευνα για τον εντοπισμό του συνεχίζεται στην Αθήνα, όπου εντοπίσθηκε κατάλυμα του, σε περιοχές της Αττικής αλλά και σε νησιά του βορείου Αιγαίου – όπου φέρεται να είχε πρόσφατες επαφές – αλλά και στην Κρήτη. Ήδη ωστόσο έχει εντοπιστεί το Ford Maverick το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις τρεις επιθέσεις που προηγήθηκαν σε Μεταξουργείο, Άγιο Παντελεήμονα και Μιχαλακοπούλου.

«Σίριαλ» με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του

Το zougla.gr είχε δημοσιοποιήσει το σκίτσο του δράστη από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ επίσημα η φωτογραφία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίστηκε για τους περιορισμούς του νόμου που αποτέλεσαν εμπόδιο για τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό του δράστη του Μικρολίμανου. Έτσι, η νέα τροπολογία, που έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή, προβλέπει ότι πλέον θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας δράστη όταν αυτός κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Με την τροπολογία ανάβει το πράσινο φως για να δημοσιεύονται άμεσα τα στοιχεία επικίνδυνων κακοποιών, και αυτό γιατί, μετά το νόμο 4139/2013, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα που αφορούσαν περιπτώσεις οργανωμένων εγκλημάτων, εγκλημάτων τρομοκρατίας και εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, με σκοπό την προστασία ανηλίκων, ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και εν γένει του κοινωνικού συνόλου.

Ο εν λόγω νόμος είχε ψηφιστεί μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών γυναικών, οι οποίες είχαν συλληφθεί και οι φωτογραφίες τους είχαν δημοσιοποιηθεί αμέσως, ενώ πολλές από αυτές στη συνέχεια αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την καταδίκη από όλους, είχε προχωρήσει σε τροποποίηση της διάταξης δίνοντας τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των κατηγορουμένων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1. Η εισαγγελική διάταξη πρέπει να είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένη.

2. Να προσδιορίζεται ο τρόπος δημοσιοποίησης και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει.

3. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα εντός δύο ημερών από τη γνωστοποίηση της διάταξης να προσφύγει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, ο οποίος οφείλει να αποφασίσει εντός δύο ημερών αν θα γίνει η δημοσιοποίηση ή όχι.

Εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ της Αλβανίας

Eκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούν τα αλβανικά ΜΜΕ για την υπόθεση. Εφημερίδες και site της Αλβανίας αναπαράγουν την αποκλειστική φωτογραφία που δημοσίευσε το zougla.gr, αναφέροντας ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Δείτε ποιον σημάδευε ο Αλβανός στο Μικρολίμανο και το βίντεο από το κλαμπ στο Μικρολίμανο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.