Δημόσιο, μισθοί: σε ποιους εργαζόμενους νέες περικοπές, ποια επιδόματα κόβονται

Ποιες οι νέες μεγάλες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου;

Νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι αποφάσισαν κυβέρνηση και τρόικα, με χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου να βλέπουν για ακόμη μια φορά τους μισθούς τους να περικόπτονται.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να περικοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ολόκληρο το ποσό της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου και να καθιερωθεί νέο κλιμάκιο με μισθούς ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία το κονδύλι για την προσωπική διαφορά που καταβάλλεται σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους, αγγίζει ετησίως τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμφωνήθηκε επίσης να μειωθούν τα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων, για αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που παρά τις γενικές μειώσεις, με αποφάσεις των διοικήσεών τους διατήρησαν τις αμοιβές τους εκτός των ορίων του ενιαίου μισθολογίου.

Φορολογικά μέτρα 600 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει να λάβει και φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταρτίσει σειρά προτάσεων τις οποίες θα αποστείλει σήμερα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με σκοπό να κλειδώσει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι το δημοσιονομικό κενό να καλυφτεί κατά 500 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό και φορείς της γενικής κυβερνήσεως (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, κλπ) και κατά 500 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων.

Ωστόσο, για να είναι σίγουρη ότι θα μέτρα αυτά θα αποδώσουν τα αναμενόμενο η τρόικα θέλει να βασίζονται σε ρεαλιστικούς υπολογισμούς. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση αναζητά παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ποιες οι μεγάλες αλλαγές σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ, μισθούς και πόσο θ’αυξηθούν οι μισθοί και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.