Kίνηση έκπληξη της κυβέρνησης: «Συμφωνία των 3/5 ή εκλογές»

Με βάση τα «κακά» σενάρια, στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αναζητούν και plan b στον σχεδιασμό τους, ώστε αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι, να ελέγξουν, στον βαθμό του δυνατού, τις εξελίξεις και να μην οδηγηθούν σε εκλογές εκ προοιμίου χαμένες.

Επανακαθορισμό στρατηγικών και αναζήτηση ενός plan b προκαλεί σε όλα τα κόμματα η παρελκυστική τακτική της τρόικας, καθώς τόσο στους κόλπους της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ασφάλεια τι επιδιώκουν οι εταίροι και αν προτίθενται να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρας μας.

Στις τάξεις των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι πλέον έκδηλη η ανησυχία όχι μόνο γιατί ο στόχος για μια συμφωνία με την τρόικα έως τις 8 Δεκεμβρίου κινδυνεύει να χαθεί, αλλά κυρίως γιατί δεν γνωρίζουν ούτε αν έως το τέλος του χρόνου θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους μας και κυρίως ποιο θα είναι το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Μέχρι πριν μόλις μία εβδομάδα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονταν σχεδόν σίγουροι ότι έως το τέλος του χρόνου θα είχαν καταλήξει σε μία καλή συμφωνία με τους εταίρους μας, τόσο για την απεμπλοκή από το μνημόνιο όσο και για το χρέος.

Στόχος τους ήταν (και είναι ακόμη) να αναζητήσουν και να επιδιώξουν μια καλή συμφωνία με τους δανειστές μας (Ε.Ε. και ΔΝΤ), ώστε να την θέσουν με διλημματικό τρόπο κατ΄ αρχήν στους βουλευτές για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και αν δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μεταφέρουν το δίλημμα -με δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά- στους πολίτες, ώστε να δώσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις τη μάχη των εκλογών.

Aισιοδοξία
Σήμερα -μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει τις τελευταίες ημέρες- χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί ο παραπάνω στόχος, η σιγουριά -για μια καλή συμφωνία- έχει δώσει τη θέση της στην… αισιοδοξία, καθώς διαβλέπουν ένα «κούμπωμα» των Ευρωπαίων εταίρων μας να καταλήξουν σε συμφωνία πριν ξεκαθαρίσει το εγχώριο πολιτικό τοπίο.

Τόσο στο Μαξίμου, όσο και στη Χαρ. Τρικούπη είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι οι Βρυξέλλες, μέσω της παρελκυστικής τακτικής της τρόικας και των προαπαιτούμενων που θέτουν, επιδιώκουν να μην υπάρξει κάποια συμφωνία έως το τέλος του χρόνου και να διαπραγματευτούν τη συμφωνία είτε με την παρούσα κυβέρνηση αν υπερβεί τον σκόπελο των εκλογών, είτε με αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Το δεύτερο, επίσης δυσμενές, σενάριο που εξετάζουν στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι να καταλήξουν και να περιγράψουν οι Βρυξέλλες, έως το τέλος του χρόνου, μία λύση με όρους και προϋποθέσεις όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές, εξέλιξη που δεν θα διευκολύνει φυσικά τον σχεδιασμό των δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς θα αποκλειστεί εκ των πραγμάτων η διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταστεί αναπόφευκτη η προσφυγή στις κάλπες.

Με βάση τα «κακά» σενάρια, στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αναζητούν και plan b στον σχεδιασμό τους, ώστε αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι, να ελέγξουν, στο βαθμό του δυνατού, τις εξελίξεις και να μην οδηγηθούν σε εκλογές εκ προοιμίου χαμένες.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων, ανοίγοντας το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, δηλαδή γύρω στις 12 Ιανουαρίου, εξέλιξη που προφανώς θα συνοδευτεί από μια ηχηρή ρήξη των διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση να καταγγέλλει τους δανειστές για αθέτηση των συμφωνηθέντων τον Νοέμβριο του 2012 και τον ΣΥΡΙΖΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τη μη επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας, θέτοντας ως προϋπόθεση κάθε συνεννόησης την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και καθιστώντας σαφές στους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία συμφωνία.

Για τον σχεδιασμό ενός plan b -αν το περίγραμμα της συμφωνίας δεν είναι αρνητικό, αλλά ούτε και απολύτως ευνοϊκό- υπάρχουν σκέψεις να κατατεθεί το πλαίσιο της συμφωνίας στη Βουλή, μόλις αυτή ανοίξει μετά τη χριστουγεννιάτικη διακοπή των εργασιών της και να ζητηθεί η επικύρωσή της με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, ώστε να τεθούν προ των ευθυνών τους βουλευτές και κόμματα, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αν επικυρωθεί, να αποτελέσει το πρόπλασμα για την επίτευξη και της προεδρικής πλειοψηφίας και την αποφυγή των εκλογών.

Επισήμως, πάντως, κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να μιλήσουν για «κακά» σενάρια και plan b, αλλά καθώς φαίνεται να χάνεται ο αρχικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, μιλούν τώρα για την επιδίωξη μιας συνολικής συμφωνίας «πακέτο» έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτή οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος επιδιώκουν να συμπεριλαμβάνεται η τελική θετική αξιολόγηση της τρόικας (χωρίς η κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις γνωστές «κόκκινες» γραμμές της, αλλά με δεσμεύσεις εκ μέρους της για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων), η διαδικασία απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο με την υιοθέτηση μιας προληπτικής γραμμής στήριξης με τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, καθώς και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του και κάποια μείωση των επιτοκίων.

Ενδεικτικές του κλίματος, που επιδιώκει να διαμορφώσει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, είναι οι προχθεσινές δηλώσεις της Σ. Βούλτεψη, η οποία υπογράμμισε ότι «έως τέλος του χρόνου και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι διαμορφώνουμε μια συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο», τονίζοντας πως «δεν παίζουμε με τη φωτιά, διαπραγματευόμαστε και επιδιώκουμε μια συνεννόηση, μια ευτυχή κατάληξη και όχι να έρθουμε σε ρήξη». Η ίδια, ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε διαπραγμάτευση έχει τα όριά της» και πως «η κυβέρνηση δεν το παίζει σκληρή την τελευταία στιγμή».

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Καρύδης, αφού υπογράμμισε ότι «σε παράλογες απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να αντιδράσουμε», τόνισε πως «η διαπραγμάτευση γίνεται με μια ενιαία φιλοσοφία και αφορά την αξιολόγηση της τελευταίας φάσης, τη νέα συμφωνία για την πιστωτική γραμμή στήριξης για να βγούμε στις αγορές, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους». Ο κ. Καρύδης επανέλαβε πως «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές», ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «δεν λέμε ότι έχει κλείσει το θέμα των 180 βουλευτών, αλλά είναι θετικό ότι υπάρχει νήμα συναίνεσης και συνεννόησης που ενώνει την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.