Επαναληπτικές Δημοτικές εκλογές 2014: ποιους δήμους αφορούν, πότε θα γίνουν

Ποιους δήμους αφορούν οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές 2014; Πότε πρόκειται να γίνουν;

Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε πολλούς δήμους της χώρας, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, διεκδικούν με μικρότερες ή μεγαλύτερες αξιώσεις συνδυασμοί που συμμετείχαν σε αυτές.

Ήδη σε ένα δήμο (Τροιζηνίας) ελήφθη δικαστική απόφαση για την επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, ενώ και σε μία περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου) ακυρώθηκε η εκλογή της νέας περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η aftodioikisi.gr εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη περιπτώσεις παρατυπιών στις εκλογές μεταξύ άλλων στους παρακάτω δήμους:

Ωρωπού: Έχει γίνει προσφυγή για μη τήρηση της ποσόστωσης στα Τοπικά Συμβούλια από τον συνδυασμό «Ενεργός Δήμος Ενεργοί Δημότες» του Επαμεινώνδα Δημητρίου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν ξανά οι εκλογές χωρίς τον συγκεκριμένο συνδυασμό

Σπάτων – Αρτέμιδος: : Έχει γίνει προσφυγή για μη τήρηση της ποσόστωσης γυναικών στο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Ελληνική Αυγή» του Γρηγόρη Γερακόπουλου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν ξανά οι εκλογές χωρίς τον συγκεκριμένο συνδυασμό

3Β (Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης): Ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Πάνάς έχει προσφύγει κατά της ανακήρυξης του νυν δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, καθώς η διαφορά ήταν μόλις 12 ψήφοι. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις.

Μάνδρας – Ειδυλλίας: Οι εκπρόσωποι του δεύτερου και τρίτου συνδυασμού έχουν προσφύγει κατά της επανεκλογής του Γιώργου Δρίκου, καθώς το μήκος των ψηφοδελτίων που κατέβασε στις εκλογές ο συνδυασμός του κ. Δρίκου την πρώτη Κυριακή (18/5) ήταν μερικά εκατοστά κοντύτερο και πλατύτερο από αυτό που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Μάλιστα, μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που διατάσσει την επανάληψη των εκλογών στο Δήμο Τροιζηνίας λόγω του διαφορετικού μήκους των ψηφοδελτίων, είναι πολύ πιθανό ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.

Χαϊδαρίου: Έχει κατατεθεί ένσταση κατά του συνδυασμού «Όραμα Δημιουργίας – Ηρακλής Δρούλιας» (κατετάγη πέμπτος), για κώλυμα συμμετοχής του για τη θέση του δημάρχου του επικεφαλής του αλλά και γενικά εκλογιμότητας του ακόμη και ως δημοτικός σύμβουλος, λόγω του ότι ταυτόχρονα ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΚΟ «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ)

Κηφισιάς: Εκπρόσωποι του δεύτερου συνδυασμού «Νίκος Χιωτάκης. Σίγουρα βήματα» έχουν καταθέσει ένσταση κατά του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου γιατί ανακηρύχθηκε ως υποψήφιος από το δικαστήριο ως Γιώργος αντί Γεώργιος

Καλλιθέας: Έχει κατατεθεί ένσταση στο Πρωτοδικείο Πειραιά για να εξεταστεί αν είναι σύννομη η εκλογή του Δημήτρη Κάρναβου και της δημοτικής παράταξης «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΛΛΑΖΕΙ» και κατ” επέκτασιν όλων των επιλαχόντων συνδυασμών.

Ρόδου: Έχει γίνει προσφυγή της παράταξης του κ. Στράτου Καρίκη («Ροδίων Όραμα») που κατετάγη δεύτερη κατά του τρίτου Χατζή Χατζηευθυμίου («Ροδιακή Δημιουργία») για μη τήρηση της ποσόστωσης γυναικών για το δημοτικό συμβούλιο. Και σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν ξανά οι εκλογές χωρίς τον συγκεκριμένο συνδυασμό

Παγγαίου: Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με αυτή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η διαφορά στο β΄ γύρο μεταξύ του νέου δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη («Ναι, μπορούμε!») και του πρώην Βασίλη Ξουλόγη («Σωστή Επιλογή») είναι αρχικά 74 και στην συνέχεια 36 ψήφοι. Στην ένστασή του ο κ. Ξουλόγης υποστηρίζει ότι το πολιτικό και το διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εσφαλμένα ακύρωσαν ορισμένα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του αλλά και του συνδυασμού του κ. Αναστασιάδη, ενώ προσθέτει ότι υπήρχαν συνολικά 407 ψηφοδέλτια χωρίς την υπογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου

Μεσσήνης: Μετά την αρχική ισοπαλία η διαφορά μεταξύ του επανεκλεγέντα δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου και τους δεύτερου Γιώργου Τσώνη μετά τις επανακαταμετρήσεις είναι μόλις μία ψήφος, ωστόσο όπως είναι φυσικό, ο κ. Τσώνης έχει καταθέσει ένσταση

Σερρών: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο υποψήφιος δήμαρχος Σερρών Στέφανος Φωτιάδης που έχασε την εκλογική μάχη για 12 ψηφοδέλτια από τον αντίπαλό του Πέτρο Αγγελίδη, ο οποίος και ανακηρύχθηκε τελικά δήμαρχος, ενώ ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σερρών, με την οποία απορρίφθηκε η ένστασή του κατά του εκλογικού αποτελέσματος στον δήμο Σερρών.

Αγράφων: Ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μπάμπαλης εξελέγη με το 100% των ψήφων αλλά χωρίς αντίπαλο και ο τώρα ο Χρήστος Δημητρόπουλος που αποκλείστηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας λόγω έλλειψης στοιχείων στον φάκελο κατάθεσης του συνδυασμού του, ζητεί την επανάληψη των εκλογών υποστηρίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος, ως προς το σκέλος που αποκλείει υποψηφίους για τυπικούς λόγους, είναι αντίθετος στο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν.

Κορίνθου: Η διαφορά μεταξύ του επανεκλεγέντα δημάρχου Αλέκου Πνευματικού («Κόρινθος, Πορεία Ευθύνης)» και του Βασίλη Νανόπουλου («Συμμαχία Πολιτών») είναι μόλις 52 ψήφοι και γι’ αυτό το λόγο έχει κατατεθεί ένσταση από τον κ. Νανόπουλο κατά του εκλογικού αποτελέσματος

Τριφυλίας: Έχει κατατεθεί ένσταση στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας κατά της εκλογής του Παναγιώτη Κατσίβελα στην θέση του δημάρχου με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κώλυμα εκλογής του, λόγω της θέσης που κατέχει ως διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Ζαχάρως: Η ένσταση έχει κατατεθεί από τον δεύτερο Κώστα Αλεξανδρόπουλο, κατά του πρώτου Πανταζή Χρονόπουλου (είχε τεθεί σε αργία κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο λόγω εκκρεμοτήτων με τη Δικαιοσύνη) και αφορά στην εξέταση ύπαρξης κωλύματος εκλογιμότητας του δημάρχου Ζαχάρως ως προς την ανακήρυξη του συνδυασμού του.

Διαβάστε τι έδειξε η δημοσκόπηση της Rass για τις εκλογές 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.