Kαταθέσεις: ποια ελληνική τράπεζα δίνει τα καλύτερα επιτόκια, πού να βάλετε τα λεφτά σας

Τι επιτόκια προσφέρει η κάθε τράπεζα για τις προθεσμιακές καταθέσεις;

Eτήσιο όφελος περί τα 820 εκατ. ευρώ θα έχουν οι 4 ελληνικές τράπεζες εφόσον μειώσουν κατά μισή μονάδα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τους.

Ο στόχος είναι ένα επιτόκιο 1,5% και χαμηλότερα έχουν ώστε να μειώσουν το κόστος τους, αλλά και να αυξήσουν τα έσοδα τους. Άλλωστε, το 2015, αποτελεί έτος επιστροφής στην κερδοφορία καθώς θα λάβουν χαμηλότερες προβλέψεις. Γι αυτό χρειάζονται σε κάθε περίπτωση υψηλότερα έσοδα από τόκους. Εφόσον οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εξελιχθούν ικανοποιητικά για το δημόσιο και τις τράπεζες, η πτώση των τόκων σε συνδυασμό με μια μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ θα αυξήσει τα έσοδα. Τότε από τα έσοδα αφαιρούνται οι ζημίες και θα προστεθούν οι προβλέψεις για να προκύψουν τα κεφάλαια που χρειάζονται ή όχι.

Alpha bank : Το επιτόκιο που δίνεται για μια 6μηνη κατάθεση 20 χιλ. ευρώ είναι 1,5% ενώ στις 50 χιλ. ευρώ πέφτει στο 1,65%. Το εύρος του επιτοκίου στην Alpha Bαnk κυμαίνεται από 1,3 έως 1,7%. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες η Alpha διαθέτει τα χαμηλότερα επιτόκια σε 3μηνες- 6μηνες ή ετήσιες προθεσμιακές. Το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 3,1%. Η άνοδος αυτή αποδόθηκε σε εισροές πελατών κατά 500 εκατ. ευρώ και κατά 900 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εξαγοράς των εργασιών της CITIBANK. Στο α’ 9μηνο του 2014 η Alpha bank εμφάνισε την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων απο τόκους κι αυτό εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί η τράπεζα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια. Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ από 1,1 δις. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώνοντας άνοδο 21%. Το δε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας είναι από τα υψηλότερα καθώς έφθασε το 2,7%. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην μείωση του κόστους των καταθέσεων, αλλά και τον περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Στο 9μηνο επίσης, τα έσοδα από τις προμήθειες αυξήθηκαν κατά 12% καθώς διαμορφώθηκαν σε 295,8 εκατ. ευρώ από 263,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Eurobank : Η τράπεζα με βάση τα επιτόκια που προσφέρει στις διάφορες κατηγορίες των προθεσμιακών κατέχει το δεύτερο χαμηλότερο κόστος μετά την Alpha bank. Στην κατηγορία των 20 χιλ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο που προσφέρεται είναι 1,5% ενώ για καταθέσεις 50 χιλ. ευρώ και άνω το επιτόκιο ανεβαίνει στο 1,65%. Το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε σε 42,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 772 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περυσινό 9μηνο. Τα έσοδα από καθαρούς τόκους διαμορφώθηκαν σε 379 εκατ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το δε επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 2,04% από 2%. Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Eurobank τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 0,6% ενώ στο εξωτερικό η άνοδος ήταν 1,7%.

Εθνική Τράπεζα : Η μεγάλη μας «φίλη» προσφέρει κατά τι υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καθώς το εύρος επιτοκίων ανέρχεται μεταξύ 1,73- 1,76%. Για τα ποσά 50 χιλ. ευρώ και άνω το μέσο επιτόκιο γαι μια εξάμηνη κατάθεση είναι 1,74%. Η Εθνική Τράπεζα ήταν η μοναδική τράπεζα η οποία εμφάνισε μείωση στα έσοδα από τόκους η οποία οφείλεται στα υψηλά επιτοκιακά έσοδα που εμφάνισε πέρυσι η Τουρκική θυγατρική Finansbank. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής τα επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9%. Συγκεκριμένα, τα έσοδα ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο καταθέσεων, αυτές αυξήθηκαν κατά 3% από 65,038 δις. ευρώ σε 66 δις. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς : Με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς ( 29% ) στις καταθέσεις η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατεβάσει αισθητά το κόστος καθώς από το 2% του εξαμήνου το επιτόκιο έχει πέσει απο 2% στο 1,75% για τα μικρότερα ποσά έως 20 χιλ ευρώ. Στα υψηλότερα ποσά ( άνω των 50 χιλ ευρώ ) το επιτόκιο κινείται στο 1,85%. Το σύνολο των καταθέσεων στο α΄ εξάμηνο του έτους ήταν 49,4 δισ. ευρώ, ενώ το επιτοκιακό περιθώριο διαμορφωνόταν στο 2,57%. Η άνοδος των καθαρών εσόδων στο 9μηνο σε συνδυασμό με την μείωση της χρηματοδότησης θα αυξήσουν τα έσοδα, αλλά θα αποτυπώσουν ότι, η τράπεζα δεν χρήζει κεφαλαιακών αναγκών, όπως έδειξαν άλλωστε και τα πρόσφατα stress tests από την ΕΚΤ.

Διαβάστε ποια τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα και ποιες τράπεζες έχουν υψηλά επιτόκια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.