Καταθέσεις στις τράπεζες: ποια τα νέα σενάρια για κούρεμα στην Ελλάδα

Ποια η νέα μέρα για τις καταθέσεις; Ποιο το ενδεχόμενο νέου κουρέματος στην Ελλάδα;

Αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα στελέχη τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρακτικά δεν αφορά την χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη προβλέπεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης τραπεζικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να επιβληθεί ως έσχατο μέτρο ένα “κούρεμα” των καταθέσεων της συγκεκριμένης τράπεζας. Οι σχετικοί κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2015 ενώ σημειώνεται ότι το «κούρεμα» καταθέσεων θα μπορεί να γίνει αφού δεν καλυφθούν οι σχετικές υποχρεώσεις από την συμβολή των μετόχων, των κατόχων ομολόγων τραπεζών κ.α.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών το αποκαλούμενο bail in αφορά συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα και όχι ένα γενικευμένο οριζόντιο κούρεμα. Επιπλέον σημειώνουν ότι το «κούρεμα» θα επιβληθεί για το ποσό που υπερβαίνει την εγγύηση, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ. Στην πράξη, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, στην Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «κούρεμα» καθώς το 99% των καταθέσεων αφορά λογαριασμούς με υπόλοιπο κάτω των 100.000 ευρώ. Δηλαδή, μόλις το 1% των καταθέσεων, δηλαδή ποσό 1,6 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να υποστεί κούρεμα και υπό την προϋπόθεση ότι οι καταθέσεις είναι τοποθετημένες σε τραπεζικό ίδρυμα που θα τεθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας έχει σημειωθεί μια μεγάλη μείωση καταθέσεων λόγω της ανησυχίας για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ή ενός «κουρέματος» καταθέσεων. Έτσι από τα επίπεδα των 237 δισ. ευρώ που ήταν οι καταθέσεις στο τέλος του 2009 σήμερα (Απρίλιος 2014) έχουν συρρικνωθεί στα 161,3 δισ. ευρώ, δηλαδή, κατά 76 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προ κρίση περίοδο. Μάλιστα την περίοδο των εκλογών του Ιουνίου 2012 στην Ελλάδα, οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα του επιπέδου των 150 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που αποχώρησαν λόγω της αβεβαιότητας και της ανησυχίας κατευθύνθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού ενώ ένα άλλο μεγάλο μέρος παραμένει στη χώρα σε θυρίδες και «στρώματα». Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών αν και ο φόβος για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ έχει εξαλειφθεί οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν καθώς οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι.

Διαβάστε ποια τράπεζα μπλοκάρει τις καταθέσεις και ποια τα καλύτερα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.