Τάφος Αμφίπολη: ποιες οι νέες αποκαλύψεις του Τασούλα

Ποιες ήταν οι νέες αποκαλύψεις του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα για τον εντυπωσιακό τάφο στην Αμφίπολη;

Τη σημασία του τάφου της Αμφίπολης επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σε συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης αξίας για τους Έλληνες – στην παρούσα δύσκολη συγκυρία – αλλά και για όλο τον κόσμο. Τόνισε, ότι η χρηματοδότηση της συνέχειας των ανασκαφών όσο και των εργασιών συντήρησης στον τάφο της Αμφίπολης είναι εξασφαλισμένη.

«Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής. Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα». Δήλωσε πριν λίγο ο Υπουργός Πολιτισμού Κ.Τασούλας.

Μια εντυπωσιακή, έγχρωμη, αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης έρχεται λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στο ανασκαφικό έργο που θα γίνουν αύριο το μεσημέρι από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Η αναπαράσταση είναι έργο του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου το οποίο δημοσίευσε στο ιστολόγιό του peritexnisologos.blogspot.gr. Στη συγκεκριμένη δημοσίευση, μάλιστα, ο δημιουργός δείχνει να παίρνει θέση στο ερώτημα «ποιος είναι ο ένοικος του τάφου», φωτογραφίζοντας κάποιον σπουδαίο άνδρα της εποχής.

«Μου προκαλούν απορία οι δηλώσεις κάποιων αρχαιολόγων, που αποκαλούν το μνημείο της Αμφίπολης «συνηθισμένο», «όχι και τόσο σπουδαίο», πως «υπάρχουν και άλλοι τάφοι αυτού του είδους» και πως το μνημείο χτίστηκε για ένα Δήμαρχο της Αμφίπολης, ή ακόμα και για έναν πλούσιο «απλό πολίτη»! Μη όντας ειδικός αρχαιολόγος και εξετάζοντας πάντα το ζήτημα από την οπτική του καλλιτέχνη, θα ήθελα, αν κάποιος γνωρίζει, να μου δείξει τις φωτογραφίες αυτών των ταφικών μνημείων που είναι εφάμιλλα, όπως λέγουν, ή ακόμα και ανώτερα από τον τάφο της Αμφίπολης. Υπάρχουν; Αν ναι, ποια; Πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχουν. Αν θεωρήσει κάποιος πως ο τάφος του Φιλίππου Β΄στην Βεργίνα υπήρξε ένα υπόδειγμα-ορόσημο, ή πως οι τάφοι των «Ανθεμίων» και της «Ευρυδίκης», ήταν μέχρι πρόσφατα οι σπουδαιότεροι των μακεδονικών τάφων, τότε, ο τάφος της Αμφίπολης υπερέχει από κάθε άποψη, είναι ένα μέρος της αναφοράς που έκανε στο δημοσίευμα του για τον τάφο της Αμφίπολης

Δείτε περισσότερα άρθρα για τον τάφο στην Αμφίπολη και τι συμβολίζει το διαφορετικό μάτι αλόγου στο ψηφιδωτό στην Αμφίπολη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.