Σκλαβενίτης: ποιος κρύβεται πίσω από τα deal, ποιες οι σκέψεις του Βερόπουλου

Ποιος κρύβεται πίσω από τα deal του Σκλαβενίτη; Ποιες είναι οι δεύτερες σκέψεις του επιχειρηματία Νίκου Βερόπουλου;

Οι κινήσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό η αλυσίδα super market, Σκλαβενίτης, κάθε άλλο παρά τυχαίες και ξαφνικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η αγορά γνώριζε εδώ και καιρό τις προθέσεις, που ουδέποτε διέψευσε η ηγετική ομάδα της εταιρείας Σκλαβενίτης, για επέκταση εκτός των τειχών της Αττικής, αλλά και σε ένα τομέα, στον οποίο η αλυσίδα είναι απούσα : αυτόν του cash and carry.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται τόσο η απόκτηση του Makro (cash and carry), όσο και του Χαλκιαδάκη (Κρήτη) από το Βερόπουλο, μέσω της Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αλυσίδα έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια επεκτατικά και εντός Αττικής, με την εξαγορά του Μπαλάσκα και άλλων παικτών.

Πίσω, όμως, από όλες αυτές τις κινήσεις του Γεράσιμου Σκλαβενίτη κρύβεται ένας άνθρωπος, τον οποίο συμβουλεύεται συχνά ο επιχειρηματίας.

Μπορεί να μην ανήκει στην frontline των συνεργατών του, εντός εταιρείας, έχει όμως συμβάλει τα μέγιστα σε ό,τι αφορά τόσο τις επεκτατικές κινήσεις, όσο και – παλαιότερα – την ίδια την επιβίωση της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της αγοράς, το οποίο έχει συμμετάσχει σε πολλά επιχειρηματικά deal – όχι μόνο στο λιανεμπόριο -, ενώ γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στον τραπεζικό κλάδο και έχει βοηθήσει σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, από την περίοδο, που η οικογένεια Σκλαβενίτη αποφάσισε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της αλυσίδας.

Μία από αυτές είναι και η εξαγορά των κρητικών super market, Χαλκιαδάκης, η οποία θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Πρόκειται για ένα deal, με κουμπάρο την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία έχει περάσει η τοπική αλυσίδα από το Βερόπουλο, λόγω δανειακών υποχρεώσεων του τελευταίου.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το news.gr, η κίνηση αυτή του Σκλαβενίτη αποτελεί στην ουσία την αρχή της ευρύτερης κίνησης, που θέλει να κάνει ο επιχειρηματίας, και δεν είναι άλλη από την απόκτηση του Βερόπουλου. Εξέλιξη, για την οποία είναι απόλυτα θετική και η τράπεζα του Μιχάλη Σάλλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι ότι – ειδικά αυτή την περίοδο, όπου πολλοί εξ αυτών ζητούν σωσίβιο σωτηρίας – θέλουν και να σώσουν την εταιρεία τους, και να βρουν επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους, και να μη χάσουν ταυτόχρονα τον έλεγχό της. Ειδικά, αν πρόκειται για παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση. Όπως είναι η αλυσίδα, που διοικεί σήμερα ο Νίκος Βερόπουλος.

Μετά από το ποσό πέριξ των 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εισπράξει ο επιχειρηματίας από την πώληση του Χαλκιαδάκη και θα ελαφρύνει σημαντικά την αλυσίδα από τα βάρη της, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι η πλευρά Βερόπουλου ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο πώλησης στο Σκλαβενίτη.

Ο επιχειρηματίας, δηλαδή, εκτιμά ότι, με το ποσό αυτό, και – εκμεταλλευόμενος το momentum της οικονομίας – μπορεί να γυρίσει – έστω και την ύστατη στιγμή – το παιχνίδι για την εταιρεία του και να μπορέσει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι oι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς. Λόγω τόσο του μεγέθους του deal, όσο και της πολύ καλής σχέσης, που έχουν μεταξύ τους οι δύο επιχειρηματίες. Αυτό έχει σταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από το Γεράσιμο Σκλαβενίτη, ο οποίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προχωρήσει επιθετικά.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ρόλο-κλειδί στις όποιες εξελίξεις θα παίξουν οι τελικές εκτιμήσεις της πλευράς Βερόπουλου για την πορεία της αλυσίδας, αλλά και το αν τα δεδομένα της προσφοράς Σκλαβενίτη θα αναδιαμορφωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι παρατηρητές της αγοράς αποκλείουν η στάση αυτή του Νίκου Βερόπουλου να αποτελεί μπλόφα για να αυξήσει το τίμημα.

Δείτε ποια πασίγνωστη εταιρεία super market αγοράζει ο Σκλαβενίτης και ποια πασίγνωστη αλυσίδα καταστημάτων εξαγόρασε ο Σκλαβενίτης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.