Γιατί έκανε ράλι το ελληνικό Χρηματιστήριο – Κέρδη 12,85% σε τέσσερις ημέρες (!)

Γιατί απογειώθηκαν τόσο απότομα και γρήγορα του κέρδη του ελληνικού Χρηματιστηρίου;

Η ταχεία και αυξανόμενη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο “καλά κρατεί” αλλά συνεχίστηκε και την Παρασκευή με κέρδη 3,67% , σε μια εβδομάδα έντονα ανοδική παρά το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό αλλά και ενθαρρυντικό ότι η αγορά είχε καιρό να δει μια τόσο καλή χρηματιστηριακή εβδομάδα με κέρδη που έφτασαν συνολικά το 12,85% σε 4 εβδομάδες και το 11,71% ολόκληρη την εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται μιαν ανάσα από τις 1.000 μονάδες και πλέον η συνεδρίαση της Δευτέρας θα κρίνει αν μπορεί να διασπάσει αυτό το επίπεδο και να συνεχίσει προς τα επίπεδα των 1.050 μονάδων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προοπτική επιστροφής της τρόικας, οι δηλώσεις Ντράγκι, ο καλλωπισμός των αποτιμήσεων λόγω «κλεισίματος» βιβλίων, οι αξιολογήσεις από Fitch και Moody’s που αναμένονται, η προοπτική αναβάθμισης του country ceiling από την Moody’s , οι αναλύσεις για το ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι υποτιμημένο βοήθησαν στην εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά η λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για έντονη ανοδική αντίδραση. Αυτό για να συμβεί, φυσικά, προϋποθέτει μια καλή και έντιμη συμφωνία με την τρόικα που δεν θα οδηγήσει σε άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, παρά το κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι επενδυτές κινήθηκαν με θετική διάθεση, κυρίως προς τα τραπεζικά χαρτιά και ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές, εξαιτίας των δηλώσεων του Μ. Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ξανά παράθυρο για πιο δυναμικές, πιο επιθετικές κινήσεις και νέα μέτρα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες.

«Η ΕΚΤ θα εντείνει την πίεση και θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τα κανάλια μέσω των οποίων παρεμβαίνει αν αποδειχθεί ότι τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει δεν αρκούν για να τονώσουν τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντράγκι και συνέχισε: «Θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες το συντομότερο δυνατό, καθώς η εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών αυτό απαιτεί από εμάς. Αν στην υφιστάμενη τροχιά της η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να το πετύχει αυτό ή υλοποιηθούν περαιτέρω κίνδυνοι στο outlook για τον πληθωρισμό, θα εντείνουμε την πίεση και θα διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τα κανάλια μέσω των οποίων παρεμβαίνουμε, τροποποιώντας ανάλογα το μέγεθος, ρυθμό και σύνθεση των αγορών», κατέληξε.

Η κίνηση του Χ.Α.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 995,07 μονάδες σημειώνοντας υψηλά κέρδη 3,67%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 997,19 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,89%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη 11,71%, από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώνει άνοδο 8,65%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 14,42%.

Η άνοδος της αγοράς συνοδεύθηκε και από αύξηση της αξίας των συναλλαγών, η οποία ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 114,74 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,88%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση έκλεισαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-0,37%) και της Τιτάν (-0,20%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (+6,90%), της Eurobank (+6,64%), του ΟΤΕ (+6,37%), της Ιντραλότ (+6,19%), της Εθνικής (+5,95%), της Folli Follie (+5,67%), της Alpha Bank(+5,66%), της Viohalco (+4,85%), της Coca Cola HBC (+4,13%) και της MIG (+3,51%). Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+6,37%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,09%), του Εμπορίου (+5,65%), των Τραπεζών (+4,96%) και των Τροφίμων (+4,11%). Ανοδικά κινήθηκαν 89 μετοχές, 33 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Γ.Ε. Δημητρίου+20,00%, Προοδευτική +17,14%, Dionic +14,06%, Pasal +13,64% και Altec +10,53%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Δομική Κρήτης -19,87%, ΑΕΓΕΚ(κο) -18,64%, ΣΕΛΟΝΤΑ -17,82%, Compucon-17,65% και Spase Hellas -10,94%.

Διαβάστε ποιες οι ποινές σε κορυφαίους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το Χρηματιστήριο και ποια τα σενάρια για κατάρρευση του Χρηματιστηρίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.