Δημοσκόπηση Palmos Analysis, Εκλογές 2015: πόσο ρίχνει τα ποσοστά η υπόθεση Χαϊκάλη

Τραυματισμένα εμφανίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, από την υπόθεση Χαϊκάλη, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τις εκλογές 2015, που δημοσιεύεται λίγες ώρες πριν την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Tα ποσοστά τους να καταγράφουν μείωση, με μεγαλύτερη να είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, και η μεταξύ τους διαφορά περιορίζεται στις πέντε από τις έξι μονάδες που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, πριν από λίγες ημέρες. Η πτώση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην άνοδο των αναποφάσιστων ενώ οριακή άνοδο καταγράφει και το Ποτάμι.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,3% και η ΝΔ 21,3%. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 7,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος -με αυθόρμητη απάντηση- ανέρχεται στο 11,2%. Το 3% δηλώνει λευκό ή άκυρο, ενώ 3,4% των ερωτηθέντων απαντάει πως δεν θα ψηφίσει.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με τις έδρες σε παρένθεση: ΣΥΡΙΖΑ 32,5% (141), ΝΔ 27,5% (77), Το Ποτάμι 7,5% (21), Χρυσή Αυγή 6% (17), ΚΚΕ 6% (17), το ΠΑΣΟΚ 5% (14), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5% (13). Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά μεγαλύτερη από 50% καθώς το 71%, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζει, δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει τις εκλογές έναντι 19% που εκτιμά πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Διχασμένοι οι πολίτες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis. Το 52% δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 46% ζητάει προσφυγή στις κάλπες. Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 335. «Κανένας από τους δύο», απαντάει αυθόρμητα το 25%.

Σχετικά με την υπόθεση Χαϊκάλη, οι πολίτες εμφανίζονται σχετικά μοιρασμένοι για την σοβαρότητα των καταγγελιών περί απόπειρας χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Καθόλου Σοβαρές και Λίγο Σοβαρές» είναι οι καταγγελίες για το 42%, ενώ το 52% τις χαρακτηρίζει «Πολύ Σοβαρές και Αρκετά Σοβαρές». Το 6% δηλώνει πως δεν εξέφρασε άποψη επί του θέματος.

Για την Προεδρική Εκλογή, και με δεδομένο το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, το 69% εκτιμά πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι «απίθανη ή λίγο πιθανή» σε αντίθεση με το 24% που εκτιμά αυτό το ενδεχόμενο «πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό».

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές το 41% δηλώνει πως το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 325 που επιθυμεί κυβέρνηση της ΝΔ. Τέλος στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το 50% απαντάει πως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι «καθόλου πιθανό». «Λίγο πιθανό» το χαρακτηρίζει το 15%, ενώ το ίδιο ποσοστό εκτιμά πως είναι ένα «πολύ πιθανό» σενάριο και το 13% «αρκετά πιθανό».

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 19 έως τις 22 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.019 ψηφοφόρων.

Δείτε τις φωτογραφίες της δημοσκόπησης Palmos Analysis για τις εκλογές 2015:

Διαβάστε τι δείχνει η δημοσκόπηση της Alco για τις εκλογές 2015 και γιατί ο Σαμαράς θέλει πρόωρες εκλογές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.