Επίδομα Πετρελαίου: πόσο φθηνότερο το πετρέλαιο για τους δικαιούχους. Τιμές

Πόση είναι η τιμή του πετρελαίου για τους δικαιούχους του επιδόματος;

Κάτω από το 1 ευρώ διατιθεται από σήμερα σε πολλά σημεία της χώρας το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για τους δικαιούχους επιδόματος η τιμή διαμορφώνεται ακόμη και στα 63 λεπτά το λίτρο, επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2009. Εχει φτάσει δηλαδή να είναι χαμηλότερη ακόμη και από την λιανική τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου.

Και εφόσον οι διεθνείς τιμές είτε συνεχίσουν να πέφτουν (κάποιοι έχουν προβλέψει πετρέλαιο στα 60 δολάρια) είτε διατηρηθούν σ’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα, τότε η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε μέσα στην εβδομάδα να διαμορφωθεί ακόμη και στα 95-96 λεπτά ή στα… 60 λεπτά για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

Αλλωστε, ο Δεκέμβριος έκανε ποδαρικό με νέα βουτιά, κάτω από τα… 65 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο. Σε συνέχεια του πτωτικού ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, το πρωί της Δευτέρας η τιμή του WTI διαμορφωνόταν στα… 64,5 δολάρια και του brent στα 68,38 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2009.

Είναι προφανές ότι με βαθιές τσέπες και μεγάλες αντοχές στο φθηνό πετρέλαιο, η Σ. Αραβία άνοιξε από την περασμένη εβδομάδα “πόλεμο τιμών” στην σχιστολιθική επανάσταση των ΗΠΑ. Αποκλίνοντας από τη παραδοσιακή στρατηγική του να μειώση την παραγωγή για να ανεβάσει τις τιμές, το καρτέλ του ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο ως τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο όριο στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τους αναλυτές να πιστεύουν πλέον ότι το αργό έχει ακόμη πολλά περιθώρια πίεσης προς τα κάτω. Η παγκόσμια (υπερ)προσφορά ξεπερνά κατά πολύ πλέον την αντίστοιχη ζήτηση.

Τιμές τεσσάρων ετών πριν

Τι σημαίνει αυτό για χώρες σαν την Ελλάδα; Οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις προφανώς.

Στο τελευταίο δελτίο που εκδόθηκε για τις 21 Νοεμβρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν περίπου πέντε σεντς ακριβότερη, στο 1,562 ευρώ το λίτρο. Αλλά τα τελευταία 24ωρα, σε πολλά πρατήρια της Αττικής διαμορφώνεται κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο, με τη χαμηλότερες τιμές να κυμαίνονται κοντά στα 1,46-1,47 ευρώ.

Όσο για το diesel θέρμανσης επισήμως η μέση τιμή σε όλη την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ήταν λίγο πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο, ωστόσο αυτή τη στιγμή διατίθεται από πολλούς διανομείς ακόμη και προς 98 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με το επίδομα θέρμανσης, οι τιμές που μπορεί αυτή τη στιγμή να προμηθευτούν πετρέλαιο οι δικαιούχοι φτάνουν στα 63 σεντς το λίτρο.

Διαβάστε πόσο έπεσαν οι τιμές πετρελαίου και πώς θα αγοράσετε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.