Ηλεκτρονικό τσιγάρο: ποια η αλήθεια πίσω από τα πρόσφατα τρομολαγνικά δημοσιεύματα

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου απαντά και ξεκαθαρίζει τα στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζεται σε διάφορα ΜΜΕ δημοσίευμα υπό τον άκρως τρομολαγνικό τίτλο «Έρευνα – σοκ! Tα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δεκαπλάσιες καρκινογόνες ουσίες».

Ο τίτλος επιχειρεί για μια ακόμη φορά να διασπείρει φόβο –όπως γίνεται συνήθως στις επιθέσεις κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την ζωή τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου δηλώνει τα παρακάτω:

1. Όλες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει 10 έως πάνω από 1000 φορές ΛΙΓΟΤΕΡΑ τοξικά σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

2. Στις επίσημες δημοσιεύσεις που έχει κάνει ο Ιάπωνας επιστήμονας Naoki Kunugita στο έγκυρο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health προκύπτει μία εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επιστήμονας αναφέρει στο παραπάνω επιστημονικό περιοδικό ότι το χειρότερο δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε 6 φορές λιγότερη φορμαλδεΰδη από τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ πολλά από τα δείγματα που ανέλυσε δεν περιείχαν καθόλου φορμαλδεΰδη.

3. Ο μέσος όρος των μετρήσεών του στα δείγματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 50 φορές χαμηλότερος από την μέση τιμή φορμαλδεΰδης στα συμβατικά τσιγάρα.

4. Σύμφωνα με τον ίδιο τον επιστήμονα, η άποψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν 10 φορές περισσότερη ποσότητα φορμαλδεΰδης, προκύπτει από δική του μεταγενέστερη μέτρηση σε μία και μόνη συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου, την προέλευση και την αξιοπιστία της οποίας κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει. Επιπλέον, το «εύρημα» αυτό δεν έχει δημοσιευτεί σε κανένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, ενώ κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει την επιστημονική μεθοδολογία που ακολούθησε ο συγκεκριμένος επιστήμονας.

5. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο καπνός των παραδοσιακών τσιγάρων περιέχει 60 διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες και 4000 ακόμα επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Για μια ακόμη φορά, είναι φανερό ότι η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα με σκοπό να διατηρήσει στην ζωή το παραδοσιακό τσιγάρο, τον μεγαλύτερο δολοφόνο όλων των εποχών, που σκοτώνει πρόωρα και αποδεδειγμένα 1 στους 2 καπνιστές.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου είναι αποφασισμένος να προασπίσει την αξιοπιστία ενός προϊόντος που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές καπνιστών στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Με το δεδομένο ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι επιστημονικά έγκυρη και με το δεδομένο ότι αναδημοσιεύθηκε με παραπλανητικούς τίτλους, παρακαλεί τα ΜΜΕ να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της αλήθειας, με γνώμονα πάντα την προάσπιση της δημόσιας υγείας από την καλλιέργεια πανικού και την έγκυρη ενημέρωση της ελληνικής Kοινής Γνώμης.

Διαβάστε ποιο το πρώτο υγιεινό τσιγάρο

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.