Καταθέσεις: το ρίσκο, τα επιτόκια και το σχέδιο Β

Ποιες οι εξελίξεις γύρω από τα επιτόκια και τις καταθέσεις;

Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να παρατηρείται κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον για όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό λόγω του εγχώριου πολιτικού-οικονομικού κινδύνου, ωστόσο μέχρις στιγμής τουλάχιστον, τα πράγματα ελάχιστα θυμίζουν το σκηνικό του 2012.

«Πράγματι, κάμποσοι έχουν έρθει προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά μέχρι σήμερα πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αποσύρει τελικά τα λεφτά τους για να τα βγάλουν στο εξωτερικό» δηλώνει στο Euro2day.gr διευθυντής μεγάλου καταστήματος συστημικής τράπεζας.

Ορισμένοι βέβαια υποστηρίζουν ότι είναι σχετικά ενωρίς για κάτι τέτοιο, πιστεύοντας ότι καθαρότερη εικόνα θα προκύψει μετά την προσεχή Δευτέρα και στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Άλλοι ωστόσο, πιστεύουν ότι σε επίπεδο τουλάχιστον νοικοκυριών, οι σκηνές του 2012 δεν θα επαναληφθούν στην ίδια έκταση. Μάλιστα, στέλεχος της εγχώριας επενδυτικής αγοράς δηλώνει στο Euro2day.gr: «Πέρα από τη γενικότερη εκτίμηση ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί από τότε, αλήθεια είναι πως πολλοί από εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό κατά τη διετία 2011-2012, το… φυσάνε και δεν κρυώνει. Άλλες καταθέσεις κουρεύτηκαν, άλλοι τρέχουν ακόμη με την εφορία και δεν λένε να ξεμπλέξουν, άλλοι τέλος φορτώθηκαν με αλμυρές προμήθειες και στο τέλος βγήκαν χαμένοι. Αυτή την περίοδο πάντως, το μεγάλο αντικίνητρο είναι η απουσία ελκυστικών επενδύσεων στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλές τράπεζες του εξωτερικού προσφέρουν στην πράξη αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, ενώ στο μέτωπο των ομολόγων (βλέπε σχετικό παρατιθέμενο πίνακα), τα «ασφαλή καταφύγια» της Βόρειας Ευρώπης δίνουν απόδοση χαμηλότερη του 1%, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι προμήθειες και οι φόροι, και μάλιστα στους τίτλους δεκαετούς διάρκειας! Σε τίτλους, που λήγουν το 2015, συχνά οι αποδόσεις ξεκινούν από μείον…

Τα εταιρικά ομόλογα βέβαια προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο σε σημαντικό βαθμό οι τιμές των εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των μετοχών στο χρηματιστήριο και αυτό σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές προέρχονται από ένα μεγάλο και παρατεταμένο πάρτι. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος αξιοσημείωτης πτώσης, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό εγκλωβισμό των επενδυτών μέχρι τη λήξη των ομολόγων (πχ δύο, τρία, ή πέντε χρόνια).

Αναλυτές μιλάνε για μια σχέση ευρώ-δολαρίου στο 1,15 ή και στο 1,00 μέσα στο 2015, ο ΟΠΕΚ δηλώνει πως δεν τον νοιάζει πόσο θα πέσει το πετρέλαιο(!), στην Ευρώπη φοβούνται για επιστροφή στην ύφεση και στην Κίνα άρχισαν να παρατηρούνται κάποια ανησυχητικά φαινόμενα. Αν σ’ αυτά κάποιος προσθέσει τα γνωστά γεωπολιτικά ζητήματα σε Ουκρανία-Ρωσία, Συρία και Ιράκ, αλλά και τις διαφορετικές πολιτικές που αναμένεται να ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου (χαλάρωση από Ιαπωνία και ΕΚΤ, σφίξιμο από FED), τότε εύλογα το 2015 αναμένεται να είναι έτος αυξημένης αβεβαιότητας σε επενδύσεις όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα, καθώς και ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων σε ότι αφορά τουλάχιστον το ευρώ.

Επί του παρόντος πάντως, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν για ποσά της τάξεως των 100.000 ευρώ που δεσμεύονται για δώδεκα μήνες, γύρω στο 1,75% με 1,80%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το επιτόκιο ανεβαίνει στο 2% για μεγαλύτερης διάρκειας τοποθετήσεις.

Να σημειωθεί πως οι τόκοι των συγκεκριμένων καταθέσεων φορολογούνται με 15%.

Υψηλότερες είναι οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων ελληνικών ομίλων, Για παράδειγμα στις 24/12/2014 το ομόλογο του ΟΤΕ ΟΤΕ +0,64% που λήγει το 2016 είχε απόδοση 3,20%, ενώ το ομόλογο του ΟΤΕ ΟΤΕ +0,64% λήξεως 2018 προσφέρεται στη δευτερογενή αγορά με απόδοση 4,42%.

Διαβάστε τι φοβάται ο Γιάννης Στουρνάρας για τις καταθέσεις και πώς η τράπεζα μπορεί να σας αδειάσει τον λογαριασμό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.