Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ: μέχρι πότε η προθεσμία για τις τροποποιήσεις

Σε ποιους εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ; Μέχρι πότε είναι η προθεσμία για τις τροποποιήσεις;

Ξεπερνούν τις 500.000 οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ενώ μένουν μόλις δυο ημέρες για να εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υποστηρίζουν ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί διότι δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για την νέα και τελευταία για το 2014 εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα του συστήματος από το νέο έτος για τη δήλωση των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έγιναν εντός του 2014.

Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ δηλώνουν μεταβολές στο Ε9 οι οποίες μεταβάλλουν και τον οφειλόμενο φόρο, διαπιστώνουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ότι νέο εκκαθαριστικό δεν εκδίδεται από το σύστημα. Ας δούμε πότε συμβαίνει αυτό.

Νέο εκκαθαριστικό δεν εκδίδεται, πρώτον, όταν ο φορολογούμενος προχωρά σε διορθώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτει όταν υπάρχουν λάθη σε άλλο φορολογικό έντυπο που έχουν δηλωθεί τα κενά ακίνητα. Για παράδειγμα, πολλοί φορολογούμενοι ενώ δηλώνουν την ένδειξη «κενό» στη στήλη 32 του Ε9 υπάρχουν λάθη στο έντυπο της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων (Ε2). Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει η ένδειξη κενό στο ίδιο ακίνητο στο Ε2 ή έχουν δηλωθεί λανθασμένοι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ε2 ή στο Ε9.

Σημειώνεται ότι για να δοθεί η έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ σε ένα κενό ακίνητο θα πρέπει αυτό να ήταν με κομμένο το ρεύμα καθόλη τη διάρκεια του 2013, να έχει δηλωθεί σωστά ο αριθμός παροχής και να έχει δηλωθεί ως κενό και στο Ε2. Στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση για τις περιπτώσεις των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων. Εφόσον ένας φορολογούμενος δεν λάβει την έκπτωση μετά και από αυτήν την εκκαθάριση τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία για να του δοθεί η έκπτωση προσκομίζοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Δεύτερη περίπτωση στην οποία δεν εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό είναι όταν ο φορολογούμενος μετά τις αλλαγές στο Ε9 μειώνει τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα νέα χαρακτηριστικά των ακινήτων που οδηγούν στη μείωση του φόρου ή τα συμβόλαια με τα οποία προκύπτει ότι πλέον δεν είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου το οποίο διέγραψε από το Ε9.

Υπάρχει και τρίτη περίπτωση όπου δεν εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό. Είναι όταν ο φορολογούμενος προχωρά σε δεύτερη τροποποιητική δήλωση Ε9. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί την εφορία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριώσει τις αλλαγές που δηλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για χωρίς πρόστιμα εκπνέει στις 19 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ποιος ο μισθός του Γιάννη Στουρνάρα και πώς ο Γιάννης Στουρνάρας βάζει φωτιά στην ΤτΕ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.