Μυρίζει σκάνδαλο στο Norman Atlantic: Δεκάδες μετανάστες κρυμμένοι στα γκαράζ

Μυστήριο καλύπτει τον αριθμό των επιβατών του Norman Atlantic, ενώ πληθαίνουν οι -επίσημες- αναφορές οτι υπήρχαν πολλοί μεταμάστες στα γκαράζ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο Norman Atlantic επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, 11 βρέθηκαν νεκροί, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 40, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Στους 11 νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται και δεύτερος Έλληνας, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν από τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, 58 ετών, που κατάγεται από την Μελίκη Ημαθίας. Η σορός του άτυχου Έλληνα έχει μεταφερθεί σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι. Για τον θάνατό του έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας οι οικείοι του. Επίσης, όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Τρίτης, το 11ο θύμα της ναυτικής τραγωδίας είναι μία γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, οι ιταλικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι συνολικά αγνοούνται τουλάχιστον 40 άνθρωποι από τους οποίους, τουλάχιστον οι 32 είναι Έλληνες. Λίγο αργότερα, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, έδωσε στη δημοσιότητα δύο λίστες με τα ονόματα 95 Ελλήνων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με δύο πλοία στη στεριά.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Τρίτης, οι Ιταλοί «άλλαξαν» ξανά τα νούμερα καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών στο Norman Atlantic ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ.

«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας. «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, μεσοπέλαγα βρίσκονται για δύο περίπου 24ωρα περισσότεροι από 180 διασωθέντες του Norman Atlantic, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ιταλικό πολεμικό πλοίο San Georgio.

Το ελικοφόρο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στο μοιραίο επιβατηγό – οχηματαγωγό, αναζητώντας αγνοούμενους, γι αυτό και δεν μετέφερε κατευθείαν τους διασωθέντες στη στεριά, παρατείνοντας την ταλαιπωρία τους.

Επιβάτης ο οποίος επέβαινε στο Norman Atlantic μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η οικογένεια του Λευτέρη Αραμπατζή, έχει ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο ίδιος, όμως, όπως λέει, νιώθει “εγκλωβισμένος” μεσοπέλαγα και δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στο σπίτι του στα Γιάννενα.

“Χωριστήκαμε με την οικογένεια γιατί τα παιδιά και οι γυναίκες έφυγαν πρώτοι από το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic. Εγώ ουσιαστικά ήμουν από τους τελευταίους που διασώθηκαν” λέει o Λευτέρης Αραμπατζής και προσθέτει:

“Είμαι στο San Georgio από το πρωί της Δευτέρας. Εδώ είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση “σκούπα” περισυλλογής ανθρώπων από τη θάλασσα. Τα ελικόπτερα ψάχνουν ουσιαστικά εκείνους που όταν ξέσπασε η φωτιά πανικοβλήθηκαν και πήδηξαν στη θάλασσα”.

“Έπρεπε όμως πρώτα να φροντίσουν για τη μεταφορά μας στη στεριά. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε τόσα άτομα και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση ‘σκούπα'”.

“Είμαστε ταλαιπωρημένοι. Κοιμόμαστε σε στρώματα σε ένα χώρο που μοιάζει με γήπεδο του μπάσκετ. Οι τουαλέτες είναι λίγες”.

Ο Λευτέρης Αραμπατζής λέει ότι οι περισσότεροι από τους 180 διασωθέντες που βρίσκονται έως αυτή την ώρα στο San Georgio είναι Έλληνες.

“Με το που ήρθαμε στείλαμε τα στοιχεία μας στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Σήμερα ένας Ιταλός ναύαρχος μας είπε ότι μέχρι το βράδυ θα μας έχουν μεταφέρει στο Πρίντεζι. Ωστόσο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα” λέει.

“Είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν ξέρουμε πώς θα μεταφερθούμε από το Πρίντεζι στα σπίτια μας”, προσθέτει, χωρίς όμως να παραλείψει να τονίσει την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι Ιταλοί διασώστες. “Μας φερθήκανε πολύ καλά, μας σώσανε” λέει.

Όλοι διασωθέντες πρέπει να καταθέσουν στις ιταλικές Αρχές για την πυρκαγιά στο Norman Atlantic
Η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι διασωθέντες θα μεταφερθούν απόψε το βράδυ στο Πρίντεζι.

“Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά 30 ακόμα ατόμων στο πλοίο San Georgio. Όταν ολοκληρωθεί, όλοι μαζί θα μεταβούν στο Πρίντεζι και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να ξεκουραστούν” λέει ο σύμβουλος Τύπου της πρεσβείας κ. Μάμαλος και εξηγεί ότι τα πάντα είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει ωστόσο ακριβής εκτίμηση για το πότε θα συμβεί αυτό, καθώς όλοι οι διασωθέντες πρέπει να καταθέσουν στις ιταλικές Αρχές για την πυρκαγιά στο Norman Atlantic στο πλαίσιο των νομικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε πώς η κόρη δεν αναγνώρισε τον Γιώργο Δούλη, νεκρό του Norman Atlantic και την αγωνία για τον Γιώργο Κεραμά, επιβάτη του Norman Atlantic.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.