Πώς τα ελληνικά ομόλογα “δείχνουν” χρεοκοπία, τι υποστηρίζουν οι αναλυτές

Πώς τα ομόλογα “βλέπουν” χρεοκοπία και τι υποστηρίζουν οι αναλυτές;

Ξεκινάει μια κρίσιμη εβδομάδα! Σε δύο μέρες οι εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίες θα κρίνουν και για πόσο ακόμα θα άρχει ο Σαμαράς.

Η ηφαιστειακή κατάσταση έχει προκαλέσει το “ξύπνημα” της αγοράς για τους κινδύνους μιας πολιτικής ρήξης στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ,όπως επισημαίνει, ο Αν. Σαμαράς πέρασε το Σαββατοκύριακο επιδιδόμενος σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγορούσε ότι «παρακαλεί» τις αγορές να επιτεθούν στην Ελλάδα.

Η απόδοση των τριετών ομολόγων εκτινάχθηκε περισσότερες από 60 μονάδες βάσης μέσα σε μία ώρα στις 11 Δεκεμβρίου, όταν ο Αν. Σαμαράς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το τριετές ομόλογο έκλεισε την εβδομάδα με απόδοση υψηλότερη από αυτή του 10ετούς, σε μια ένδειξη αυξημένου κινδύνου για χρεοκοπία.

Ο Yannick Naud, διαχειριστής κεφαλαίων στην Pentalpha Capital στο Λονδίνο, αναφέρει ότι «το κυρίαρχο κόμμα θα μπορούσε να απεικονίσει την είδηση ως ένα μέσο να φοβίσει τους επενδυτές. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κίνηση αυτή, και σωστά, και πιθανώς λένε στο εκλογικό σώμα ότι πρόκειται για το δίλημμα, είτε με τον δικό μας τρόπο, είτε χάος», όπως διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.

Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη ότι ο Αν. Σαμαράς προκάλεσε το χειρότερο selloff των τελευταίων 27 ετών την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποφάσισε την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν δεν μπορέσει να βρει άλλους 25 βουλευτές για την εκλογή του υποψηφίου του.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τονίζεται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σημαντική δημοτικότητα πριν από δύο χρόνια όταν ήρθε αναπάντεχα δεύτερος στις εκλογές, με την υπόσχεση να σκίσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Ενώ το κόμμα έχει έκτοτε μαλακώσει πολλές από τις πολιτικές του, παραμένει δεσμευμένο να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και θέλει η ευρωζώνη και η ΕΚΤ να απομειώσει μέρος των ελληνικών δανείων.

Αναλυτής της Berenberg Bank, ο Christian Schulz, αναφέρει ότι η επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας είναι ένα πολιτικό ρίσκο το οποίο μπορεί να αποδώσει. «Η αλλεργική αντίδραση των επενδυτών στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει καταστήσει σαφές στην ηγεσία του ότι οι αγορές δεν συγχωρούν».

Διαβάστε γιατί ζούμε το δράμα του Χρηματιστηρίου και γιατί οι κυπριακές τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.